Rasisme

Vigrid-sjef tiltalt igjen

Tore Wilhelm Tvedt, kjent som leder i den høyreekstreme gruppa Vigrid, er igjen tiltalt for rasisme.

RASISME: Vigrid-sjef Tore Wilhelm Tvedt er igjen tiltalt for å ha fremmet hat, forfølgelse eller ringeakt overfor jøder. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
RASISME: Vigrid-sjef Tore Wilhelm Tvedt er igjen tiltalt for å ha fremmet hat, forfølgelse eller ringeakt overfor jøder. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Publisert

Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud har igjen tiltalt Vigrid-sjefen Tore Wilhelm Tvedt (79) for rasisme.

Tvedt er tiltalt etter den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven – straffeloven § 185 – for med forsett eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt fram diskriminerende eller hatefulle ytringer.

Ifølge tiltalen skal Tvedt i mars 2021 sendte e-poster til 228 mottakere. E-posten var merket «Til ordførere og andre i landets kommuner», og etter statsadvokatens oppfatning fremmet hat, forfølgelse eller ringeakt overfor jøder.

I brevet går han hardt ut mot jøder som gruppe, men også en rekke andre grupper og samfunnsinstitusjoner får gjennomgå.

Han skriver blant annet:

«Jødene har sleipet til seg på typisk parasittisk vis hundrevis av millioner kroner til egne kasser og ytterligere utallige milliarder til det verste Hat- og Løgnsenteret (HL- senteret) i landet som bare har til formål å tjene de parasittiske jødene sine interesser i Norge og globalt.».

Og videre:

«Betingelsen for norsk demokrati, selvstendighet og sivilisatorisk utvikling som folk og nasjon, ja faktisk vår blotte eksistens, står og faller med at de parasittiske jødene fjernes fra Norge for godt».

Tvedt er også tiltalt for å blant annet ha spredd følgende utsagn:

«Stå opp ordførere og norske politikere fra distriktene og vis folket at dere er til for å tjene oss og ikke de parasittiske jødiske kreftene og deres folkemordlakeier i Oslo».

Netthets

På nettsidene til Vigrid skal Tvedt også ha publisert en rekke nedsettende kommentarer om jøder, jødiske tradisjoner og jødisk praksis som han nå også er tiltalt for.

JØDEHAT: Statsadvokaten har tiltalt Tore Wilhelm Tvedt for rasisme og jødehets. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
JØDEHAT: Statsadvokaten har tiltalt Tore Wilhelm Tvedt for rasisme og jødehets. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Tore Tvedt risikerer nå fengsel i inntil tre år.

I 2019 ble Tore Wilhelm Tvedt i Aust-Telemark tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel for rasisme og jødehets.

Raselære

Store norske leksikon omtaler Vigrid slik:

«Vigrid er en norsk politisk organisasjon på ytterste høyre fløy. Den ble grunnlagt i 1998. Vigrid baserer sin ideologi på en blanding av norrøn mytologi (oppkalt etter Vigrid) og raselære».

«Selv presenterer organisasjonen seg som et «etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer».

«Vigrid hevder blant annet at jødeutryddelsene under andre verdenskrig ikke fant sted og at det finnes en «hvit rase» som er overlegen andre menneskegrupper».

Nektet å forklare seg

- Min klient har nektet å forklare seg til statens politimyndighet, og det kan derfor ikke legges til grunn at han erkjenner forholdet, sier Tvedts forsvarer, advokat John Christian Elden til Dagbladet.

NEKTET: - Min klient har nektet å forklare seg for politiet, sier advokat John Christian Elden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
NEKTET: - Min klient har nektet å forklare seg for politiet, sier advokat John Christian Elden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Om han støtter synspunktene og mener de er omfattet av ytringsfriheten, er det rettslig bare avgjørende dersom han har framsatt dem, sier advokat Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer