Vikar i barnehage i Stavanger har fått påvist tuberkulose

Barna må testes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vikar i en barnehage i Stavanger har fått påvist tuberkulose. Nå skal helsemyndighetene ta blodprøve av barna for å avdekke eventuell smitte.

Vikaren jobbet i Stokka barnehage i en kort periode ved to avdelinger. Engasjementet ble avsluttet før sommerferien, skriver Stavanger Aftenblad.

Barnehagen meldte selv fra om tuberkulosesmitten på sitt nettsted tirsdag denne uken.

- Vikaren har sannsynligvis blitt smittet på en utenlandsreise, men har fått behandling og er ikke lenger smitteførende, opplyser barnehagen.

Stavanger universitetssjukehus mener at kvinnen ikke var særlig smittefarlig da hun jobbet i barnehagen. Uansett tar nå smittevernkontoret blodprøver av barna som vikaren har hatt mest kontakt med, for å spore eventuell smitte.

- Foreldre med syke barn oppfordres også til å informere fastlegen sin om at barnehagen har hatt et tilfelle av smittsom tuberkulose, opplyser barnehagen.

I midten av juli opplyste Trondheim kommune at fire personer har testet positivt for tuberkulose ved en barneskole i Trondheim. De var smittet av en ansatt som hadde fått påvist sykdommen i april.

Tuberkulose var for rundt 20 år siden nærmest utryddet i Norge, med rundt 200 tilfeller årlig, til sammenligning fra situasjonen på begynnelsen av 1900-tallet da langt over 20.000 var smittet. Antall tilfeller har de siste årene begynt å øke igjen og de fleste smittetilfellene har skjedd i andre land, viser Folkehelseinstituttets statistikk. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram