Jordmormangel:

Vikarkrise: - Rovdrift

Jordmorkrisa slår ut i full blomst i sommermånedene, og hundrevis av vakter står ubemannet. Sykehusene har også store problemer med å få tak i utenlandsk arbeidskraft etter pandemien.

STORE UTFORDRINGER: Norske sykehus sliter med mange ubemannede vakter denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DAGBLADET
STORE UTFORDRINGER: Norske sykehus sliter med mange ubemannede vakter denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

- Situasjonen er kanskje verre enn i fjor sommer, fordi vi har veldig få vikarer, i tillegg til at det utdannes for få jordmødre.

Det forteller Marita Helgesen Kvaal, tillitsvalgt jordmor på Akershus universitetssykehus.

Sommerens turnus er preget av mange hull, og bare tre vikarer skal dekke de 150 ledige vaktene på Ahus.

- Det er ikke mulig, og det blir mye merarbeid på de faste ansatte som må jobbe overtid.

Jordmorforbundet NSF har tidligere meldt at det mangler 250 jordmødre i helseforetakene og omkring 1000 jordmødre i kommunene.

INGEN BOMBE: Marita Helgensen Kvaal, tillitsvalgt jordmor på Ahus, forteller at jordmorkrisa gjør ferieavviklingen vanskelig. - Men jordmødrene strekker seg lagt slik at det skal være trygt å føde om sommeren på Ahus, sier hun. Foto: Privat
INGEN BOMBE: Marita Helgensen Kvaal, tillitsvalgt jordmor på Ahus, forteller at jordmorkrisa gjør ferieavviklingen vanskelig. - Men jordmødrene strekker seg lagt slik at det skal være trygt å føde om sommeren på Ahus, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- Så det er ikke noen overraskelse at det mangler jordmødre til sommeren i år heller, sier Helgesen Kvaal.

Tall Den norske jordmorforening har hentet inn fra norske fødeavdelinger i april og mai, viser at det til sammen er flere hundre vakter som står ubemannet i sommermånedene.

- Det er et stort press og vanskelig å få tak i vikarer. Det har bare forverret seg de siste åra, forteller politisk leder Kari Aarø i Den norske jordmorforening.

Krisen rår i hele Skandinavia, legger hun til.

JORDMORKRISE: - Vi vet av erfaring at bemanningsutfordringene i stor grad vil gå ut over barseltilbudet, sier Jormorforeningens Kari Aarø. Foto: Den norske jordmorforening
JORDMORKRISE: - Vi vet av erfaring at bemanningsutfordringene i stor grad vil gå ut over barseltilbudet, sier Jormorforeningens Kari Aarø. Foto: Den norske jordmorforening Vis mer

- Rovdrift

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, hadde torsdag møte med tillitsvalgte over hele landet, og situasjonen som tegnet seg bekymrer henne.

- Mange hull i turnus, for få jordmorvikarer, sommerstengning, jordmorflukt og mange brudd på arbeidsmiljøloven, er tilbakemeldingene i grove trekk. Kutt i fødetilbudet fører til en rovdrift på jordmødrene som går utover helsa og gir et høyt sykefravær, rett og slett fordi arbeidsbelastningen blir for tøff. Slik kan vi faktisk ikke ha det.

BEKYMRET: Jordmorforbundets leder Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Jordmorforbundet NSF
BEKYMRET: Jordmorforbundets leder Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Jordmorforbundet NSF Vis mer

Til tross for stor mangel på arbeidskraft og problemer med rekruttering, fortalte de tillitsvalgte at det var mange, særlig nyutdannede jordmødre, som ikke fikk oppfylt ønsket om større stillingsprosent eller fast jobb.

- Det meldes også om at sykepleiere settes i jordmorstillinger, fordi det er for få søkere til utlyste jordmorstillinger. Spesielt på barsel meldes det nå om enorme utfordringer som rammer kvalitet og pasientsikkerhet, sier Schjelderup.

Bekymret

På Ahus har de fått tak i to danske vikarer og én norsk denne sommeren.

Bemanningskrisen har ført til at jordmorkompetansen må flyttes fra barselavdelingen og over til fødeavdelingene i sommermånedene.

- Det er nesten ingen med jordmorkompetanse på barsel i sommer. Det er veldig bekymringsfullt at det er så lite kompetanse på et spesialfelt, men det var den eneste muligheten vi hadde, sier tillitsvalgte Marita Helgesen Kvaal.

Pernille Schjønsby, direktør for Kvinneklinikken ved Ahus, skriver i en e-post til Dagbladet at ledige vakter er et bilde som endrer seg hele tida, og at det rekrutteres fortløpende, eller ses etter interne løsninger.

HØYSESONG: Normalt er sommeren høysesong for fødsler. Bemmaningsproblemer og få vikarer, kombinert med ferieavvikling, gjør det til en krevende tid på norske fødeavdelinger. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYSESONG: Normalt er sommeren høysesong for fødsler. Bemmaningsproblemer og få vikarer, kombinert med ferieavvikling, gjør det til en krevende tid på norske fødeavdelinger. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Driftssituasjonen må også vurderes for hver vakt og på hver enkelt seksjon for hvordan det faktiske behovet er den konkrete dagen. Kvinneklinikken har i dag 95 prosent dekning av jordmorvaktene i uke 25-33, og har flere interne tiltak som erfaringsmessig gir en bedring, sier Schjønsby og legger til:

- Det er imidlertid en krevende situasjon, med høyt sykefravær inn mot sommeren og større utfordringer med å rekruttere sommervikarer enn vi har opplevd tidligere år.

Til tross for bemanningsproblemene understreker samtlige Dagbladet har snakket med at jordmødrene strekker seg langt for å gi de fødende det tilbudet de har krav på, og at det er trygt å føde barn på norske sykehus.

FØDER: Da Josy Peukert skulle føde, valgte hun å gjøre det på en ganske annerledes måte. Det har skapt reaksjoner. Video: JamPress. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Mange risikofaktorer

På Ullevål sykehus har vikarkrise og jordmormangel ført til at ABC-avdelingen, en av Norges mest kjente avdelinger for naturlig fødsel, stenges i ni uker i sommer, slik at kompetansen der kan flyttes til andre avdelinger.

- Den store frykten er hele tida slitasje på de ansatte. De har kompensert i lang tid med coronatiltak, og vi mangler flere hele stillinger, sier intensivsykepleier og tillitsvalgt Anne Hauan Helle ved Oslo universitetssykehus.

Kompetansen er «smurt tynt utover på tvers av avdelinger», og gjør situasjonen sårbar med tanke på for eksempel sykemeldinger, sier hun.

- Av lojalitet til både fødende og kollegaer tar folk på seg mer enn de strengt tatt burde gjøre. Doble vakter gir ikke nok hvile og medfører risikofaktorer.

Leder Miriam Nyberg på fødeavdelingen ved OUS forteller at ferieavviklingen er en krevende periode for alle fødeavdelinger, men at de tidligere har klart å holde alle enheter åpne.

- Men i år har vi blitt rammet av den nasjonale jordmormangelen; vi har ubesatte jordmorstillinger og manglende leveranse av vikartjenester. For å sikre helsehjelpen til alle våre brukere må fødeenheter slås sammen og vi må bruke våre ansattes kompetanse på tvers av fødeenhetene.

- Kjempebekymret

Også ved Sykehuset Østfold er det store problemer med å få sommerens kabal til å gå opp.

Anita Lyngholm, jordmor og hovedtillitsvalgt for NSF, har derfor ikke godkjent turnusen for sine medlemmer, fordi hun mener at den ikke er forsvarlig.

TILLITSVALGT: Jordmor og hovedtillitsvalgt Anita Lyngholm ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TILLITSVALGT: Jordmor og hovedtillitsvalgt Anita Lyngholm ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg er kjempebekymret for belastningen medlemmene mine får. Det skal være frivillig å jobbe overtid, men de føler jo på et press om å jobbe ekstra for å hjelpe, forteller hun, og legger til at jordmødrene strekker seg langt for å gi de fødende det tilbudet som er forsvarlig.

Sykehuset har så langt fått tak i fem vikarer denne sommeren.

I likhet med Ahus og Ullevål har også Sykehuset Østfold måttet flytte kompetanse fra barsel til fødeavdelingene.

Avdelingssjef Åse Kari Kringlåk ved Kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold sier det også der er iverksatt flere tiltak for å få en forsvarlig bemanning denne sommeren.

- Arbeidsgivers ansvar er å ha nok ansatte på jobb til enhver tid for å sikre forsvarlig pasientbehandling uten at det blir for stort arbeidspress på de ansatte. Siden tilgangen på vikarer er lavere nå enn tidligere år, er vi avhengige av å finne andre løsninger i fellesskap med egne ansatte og faste vikarer, sier hun og legger til:

- NSF ønsket ikke å godkjenne sommerturnusen på bakgrunn av for mange ledige vakter. I utgangspunktet skal tillitsvalgte godkjenne turnus med tanke på om den er lovlig i forhold til arbeidstidsbestemmelsene. Udekte vakter er arbeidsgiver ansvarlig for å dekke.

Ifølge Kringlåk er det nå cirka 60 ledige vakter i juli, og det jobbes kontinuering med å få antallet ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer