Jordmormangel:

Vikarkrise: - Rovdrift

Jordmorkrisa slår ut i full blomst i sommermånedene, og hundrevis av vakter står ubemannet. Sykehusene har også store problemer med å få tak i utenlandsk arbeidskraft etter pandemien.

STORE UTFORDRINGER: Norske sykehus sliter med mange ubemannede vakter denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DAGBLADET
STORE UTFORDRINGER: Norske sykehus sliter med mange ubemannede vakter denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Situasjonen er kanskje verre enn i fjor sommer, fordi vi har veldig få vikarer, i tillegg til at det utdannes for få jordmødre.

Det forteller Marita Helgesen Kvaal, tillitsvalgt jordmor på Akershus universitetssykehus.

Sommerens turnus er preget av mange hull, og bare tre vikarer skal dekke de 150 ledige vaktene på Ahus.

- Det er ikke mulig, og det blir mye merarbeid på de faste ansatte som må jobbe overtid.

Jordmorforbundet NSF har tidligere meldt at det mangler 250 jordmødre i helseforetakene og omkring 1000 jordmødre i kommunene.

- Så det er ikke noen overraskelse at det mangler jordmødre til sommeren i år heller, sier Helgesen Kvaal.

Tall Den norske jordmorforening har hentet inn fra norske fødeavdelinger i april og mai, viser at det til sammen er flere hundre vakter som står ubemannet i sommermånedene.

- Det er et stort press og vanskelig å få tak i vikarer. Det har bare forverret seg de siste åra, forteller politisk leder Kari Aarø i Den norske jordmorforening.

Krisen rår i hele Skandinavia, legger hun til.

- Rovdrift

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, hadde torsdag møte med tillitsvalgte over hele landet, og situasjonen som tegnet seg bekymrer henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer