Vikarlege fikk 21 024 kroner for ei vakt

Tjener fett i Finnmark.

TJENER FETT: En vikarlege tjente over 21 000 kroner på ei helligdagsvakt i Kirkenes i år. - Etter gjeldende avtale, sier Finnmarkssykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset
TJENER FETT: En vikarlege tjente over 21 000 kroner på ei helligdagsvakt i Kirkenes i år. - Etter gjeldende avtale, sier Finnmarkssykehuset. Foto: FinnmarkssykehusetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 betalte Finnmarkssykehuset 26,4 millioner i lønninger til vikarleger, og brukte 1,5 millioner på reise til disse legene. Så langt i år har sykehuset betalt over 20 millioner i lønninger til vikarleger - og 1,1 millioner i reise, skriver iFinnmark.

Avisa presenterer en oversikt over de tjue høyest betalte vaktene for vikarleger i fjor og hittil i år ved Finmarkssykehuset.

På toppen troner en vikarlege som på en helligdag kunne innkassere pene 21 024 kroner for ei vakt på gynekologisk avdeling i Kirkenes.

Oversikten viser at hele 13 av de 20 best betalte vikarvaktene har gitt mer enn 15 000 kroner i lønningsposen. Alle disse vaktene var på helligdager.

- Må følge avtalen Den best betalte vakta på en vanlig dag, ga en vikarlege på anestesi i Banak 13 319 kroner.

Finnmarkssykehusets informasjonssjef, Ivar Greiner, opplyser iFinnmark om at lønningene styres av en avtale Spekter har framforhandlet med Legeforeningen

- Og vi må bare forholde oss til den avtalen på lik linje med andre sykehus, sier Greiner til lokalavisa.

Videre sier informasjonssjefen at avtalen sikrer sykehuset å få tak i vikarer når det er behov for det.

Greiner sier også at dersom de hadde brukt fast ansatte på disse vaktene, hadde kostnadene blitt høyere.

- Helt i orden - Vi organiserer ikke vikarlegene, og har derfor ikke oversikt over vikarlønnsstatistikken, men det er nok riktig at satsene ligger i avtalen med Spekter, sier kommunikasjonssjef Knut E. Braaten i Legeforeningen til Dagbladet.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ser ikke bort fra at det er helt etter boka at en vikarlege kan motta over 21 000 kroner for ei helligdagsvakt.

- Det kan godt hende dette er helt i orden, i henhold til tariffavtalen vi har inngått med Legeforeningen, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til Dagbladet.

Dørnes sier det kan være et resultat av sammenfall mellom helligdag og vaktlengde.

Lange vakter - Legene kan jobbe veldig lange vakter. Det er ikke uvanlig å gå på vakt om ettermiddagen og jobbe til neste morgen. Da kan det godt være et sånt beløp man kommer opp i, sier kommunikasjonssjefen.

Regelverket tilsier at en lege kan jobbe opp til 19 timer i strekk i løp av et døgn. Maks antall timer i løpet av ei uke er 60.

Spekter tror også Finnmarkssykehuset kan ha rett i at det ville ha kostet dem enda mer om en fast ansatt lege tok helligdagsvakta.

- Jeg vil anta at det ville ha blitt dyrere med fast ansatte. Det finnes et finnmarkstillegg for fast ansatte leger, som også vil gjøre tilleggssatsene høyere, sier Dørnes.