ENIGE: Statsminister Erna Solberg og KrF- leder Knut Arild Hareide i NRK.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENIGE: Statsminister Erna Solberg og KrF- leder Knut Arild Hareide i NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

KrF og regjeringen enige om nye regioner:

Viken består - Troms og Finnmark slås sammen

Avtalen er klar mellom regjeringspartiene og KrF om oppgavene til de nye regionene.

Etter at nesten ni av ti finnmarkinger som møtte opp, stemte nei til sammenslåing med Troms i mai, har flere stemmer tatt til orde for å skrote reformen. Men KrF har holdt fast ved sin støtte til den nye regioninndelingen, forutsatt at det blir enighet om hvilke oppgaver de skal utføre.

Nå er avtalen om regionreformen og den såkalte oppgavemeldingen klar. Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre og samarbeidspartiet KrF presenterte den i vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag.

Den nye regioninndelingen med elleve fylker ligger fast, heter det i en pressemelding fra de fire partiene.

Det innebærer at storregionen Viken blir en realitet samt at Troms og Finnmark slås sammen, trass i sterke lokale protester.

Seier

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad kaller avtalen en «stor seier for KrF» og hevder det er snakk om desentralisering av makt og myndighet.

- Avtalen innebærer en solid oppgaveoverføring fra staten og statlig byråkrati over til folkevalgtstyrte fylkeskommuner. Det er også en viktig distriktsreform, som sikrer langt flere virkemidler i verktøykassa til regionale politikere som bedre vet hvor skoen trykker i sin region, sier Ropstad.

Venstres Andre N. Skjelstad er glad for at det endelig er enighet om regionreformen, etter en prosess som ble innledet allerede i 2014.

- Dette er den største utvidelsen av fylkeskommunenes ansvar siden de ble opprettet, sier han.

Nye oppgaver

Den seks sider lange avtalen beskriver hvilke oppgaver de nye fylkeskommunene nå vil få. Her er noen enkeltheter:

* Flere arbeidsplasser skal flyttes ut av Oslo.

* Finnmark og Troms få et større ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring norsk nordområdepolitikk. Blant annet skal et sekretariat for Nordområdeforum etableres i Vadsø.

* Troms og Finnmark oppfordres til å ta vesentlig mer hensyn til Finnmark og Vadsø i fordeling av arbeidsplasser i den nye fylkeskommunene, særlig med henblikk på fordelingen av fylkesadministrasjonen.opAvisen erfarer også en rekke andre detaljer fra avtalen:

Aftenposten skrev tidligere mandag at oppgaver overføres fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til de nye regionene, og at det samme skjer med deler av Innovasjon Norges virkemiddelapparat samt administrasjonen av fylkesveinettet.

En eventuell flytting av Bufetat og ansvaret for barnevernstjenester skal utredes og tas endelig stilling til senere.

Høyre og Frp

- Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dit folk bor. Fylkene blir nå i bedre stand til å utføre de oppgavene de allerede har, i tillegg til nye oppgaver de får tilført, sier Høyres Norunn Tveiten Benestad fra Høyre.

Selv om Frp primært vil legge ned hele det regionale forvaltningsnivået, er partiet fornøyd med avtalen, ifølge kommunalpolitisk talsperson Kari Kjønaas Kjos.

- Vi er også tilfreds med at vi med dette flytter makt fra Fylkesmannen til fylkeskommunen, og slik styrker demokratiet, sier Kjos.