Coronavirus:

Viken trosser Guldvog og FHI

Viken fylkeskommune står ved sine skoletiltak på tross av at Helsedirektoratet, Folkehelseinstiuttet og Utdanningsdirektoratet mener at det ikke er forholdsmessig.

HOLD DEG HJEMME: Helseminister Bent Høie oppsummerer de viktigste tiltakene. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld opplyste fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune, Tonje Brenna (Ap), overfor Dagbladet at de står ved sin avgjørelse om å innføre rødt tiltaksnivå ved alle videregående skoler, og digital undervisning hjemmefra for mange elever i fylket.

- Jeg mener at vi har gjort som vi har fått beskjed om. Regjeringen understreket alvoret i situasjonen veldig, og ba alle bidra. Det forsøker vi å gjøre gjennom de virksomhetene vi styrer, uttaler Brenna til Dagbladet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Brev

Dette på tross av at Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet tidligere på kvelden opplyste at de har sendt et felles brev til fylkesmennene hvor de opplyser at rødt tiltaksnivå bare skal innføres på videregående skoler i kommuner med høyt smittenivå, og at det ikke skal brukes som et forebyggende tiltak.

I brevet presiseres det at rødt tiltaksnivå ikke er det samme som hjemmeskole, uansett studieretning i videregående skole. Alle elever skal ha tilbud om undervisning på skolen, skriver helsemyndighetene i brevet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Regionalt og lokalt

Videre opplyser helsemyndighetene at rødt tiltaksnivå ikke kan innføres som et regionalt tiltak. I stedet er det et tiltak som kan innføres i kommuner og nabokommuner der personer beveger seg mellom kommuner.

Regjeringen har anbefalt kommuner i bo- og arbeidsregionen Oslo å innføre rødt tiltaksnivå ved videregående skoler. Dette gjelder også Ullensaker, Drammen og Bergen. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer tiltaket som ikke forholdsmessig i andre regioner eller fylker.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Viken forklarer

Fylkesrådsleder i Viken, Tonje Brenna, forklarer at de aller helst skulle ha hatt elevene på skolene. Samtidig påpeker hun at regjeringen anbefalte bo- og arbeidsregionen Oslo å innføre rødt tiltaksnivå ved videregående skoler.

- Det betyr at énmetersregelen skal overholdes i alle situasjoner. Det presser fram økt bruk av digital undervisning. Rektor har fullmakt til å tilpasse hvordan dette skal gjøres, og det har vi full tillit til at våre rektorer gjør på en god måte, uttaler Brenna til Dagbladet og fortsetter:

- Det er en teoretisk øvelse at elever i videregående skal holde én meters avstand til hverandre. Det lar seg ikke gjøre, og det var krevende på alle våre skoler også mens vi hadde såkalt gult nivå. Derfor er vår vurdering at det blir slik i en periode, men at det er et mål at flest mulig elever i løpet av en periode skal ha mulighet til å få noe opplæring på skolen. Dette må tilpasses lokalt.

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

Overfylte busser

Brenna opplyser også de har blitt varslet om altfor fulle skolebusser, og at det med sine grep tar hensyn til dette.

- Regjeringen sa på pressekonferansen samme dag at det ville bli strengere for kollektivtrafikk, herunder skoleskyss. Veilederen skal revideres for å foreta innskjerpinger. Våre elever reiser på fulle busser til og fra skole. Med strengere regler for kollektivtrafikken vil ha problemer med å tilby forskriftsmessig skoleskyss i Viken. Våre kommuner, elever og skoler melder om altfor fulle busser. Det tar vi på alvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer