Siv Jensen:

- Viker ikke én tomme i innvandrings­politikken

- Frp har ikke drevet noe islamhat. Vi har tatt til orde mot radikalisering, sier Siv Jensen.

VIL ALDRI BEKLAGE: Siv Jensen sier at hun aldri be om unnskyldning for å ha ført en stren innvandringspolitikk. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VIL ALDRI BEKLAGE: Siv Jensen sier at hun aldri be om unnskyldning for å ha ført en stren innvandringspolitikk. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

ARENDAL (Dagbladet): Terrorangrepet mot en moské i Bærum har naturlig nok preget starten på valgkampen. I NRKs partilederdebatt i Arendal i går var det bare statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre som ble invitert til å snakke om temaet.

Støre sa at alle politikere må gå i seg selv og ikke velge ord som graver grøfter og skaper polarisering.

- Ber ikke om unnskyldning

På spørsmål fra Dagbladet om Frp, som har vært tydelige og hatt en tøff tone i innvandringsdebatten, har noe ansvar for debattklimaet vi nå ser, er svaret kontant:

- Det vil jeg ta avstand fra. Vi kommer aldri til å be om unnskyldning for en streng innvandringspolitikk. Vi kommer aldri til å be om unnskyldning for at vi tar til orde for ytringsfrihet der Ap og Jonas fader ut, som i karikaturstriden.

- Vi kommer aldri til å be om unnskyldning for at vi står oppreist for norske verdier, og heller ikke for at vi går mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll. Disse tingene skjer i Norge i dag, og selvsagt må vi ha debatt om dette.

- Og jeg kommer ikke til å vike én tomme i innvandringspolitikken framover.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Ytringsfrihet

- Har du gått for hardt ut i innvandringsdebatten. Du brukte jo ordet snikislamisering tidligere, som av mange ble oppfattet som skepsis til muslimer?

- Nei, Frp har ikke drevet noen form for muslimhets i det hele tatt. Det vi har tatt til orde mot, er radikal islam og radikalisering. Alle former for radikalisering er problematisk, enten det er jødehat, hat mot kristne eller hat mot muslimer eller hat mot de verdiene vi har i dette landet.

- Hvorfor er det så viktig for dere å opprettholde støtten til Human Rights Service?

- Nå er det sånn at vi er tilhenger av ytringsfrihet. Det er bra for Norge, og vi skal holde ytringsfriheten høyt, sier Jensen.

- Unngå polarisering

- Støre, var det spesielt Frp du hadde i tankene da du sa at politikere ikke må bruke ord som polariserer?

- Jeg mente det jeg sa: Alle politikere bør tenke gjennom hvilke ord de bruker. Så tett på et angrep skal vi ikke gå bort fra at det var én gjerningsmann, og det er han som er ansvarlig.

Men vi er jo alle enige om at holdningene er viktige, og da sier jeg også at politikere bør bygge bruer og ikke grave grøfter. Vi må tenke grundig gjennom ordene vi bruker.

- Men du sa i debatten at mange muslimer nå er redde. Hva må nå gjøres?

- Vi må ha mer dialog og åpne dører. Det er klart at ord som snikislamisering og korstog mot islam … Det er klart at de som er i moskeene, føler seg utsatt som følge av det.

ARENDAL: Under debatten 12.august bannet Jonas Gahr Støre. Reporter: Martin Rønning Video: Nina Hansen Vis mer

- Unngå ord som «snikislamisering»

- Jeg var i to moskeer før dette angrepet kom, og dro derfra med opplevelsen av at her er det folk som føler uro. Og det er våre medborgere.

- Den som brukte ordet snikislamisering var jo Siv Jensen.

- Nå tok jeg bare to ord som kan prege en debatt, og endre klimaet i en debatt, og jeg tror vi skal være varsomme med det.

- Så slike ord bør unngås?

- Det mener jeg.