- Vikernes blir avhørt av terrorpolitiet nå

Overføres til Paris om han blir siktet.

ARRESTERT HJEMME:  På denne gården ved Salon-La-Tour i Frankrike bodde Varg Vikernes med familien da han ble arrestert. Foto: Pierre Momboisse/Agence TULLE/NTB SCANPIX og Innfelt foto: Ingun Mæhlum /Dagbladet
ARRESTERT HJEMME: På denne gården ved Salon-La-Tour i Frankrike bodde Varg Vikernes med familien da han ble arrestert. Foto: Pierre Momboisse/Agence TULLE/NTB SCANPIX og Innfelt foto: Ingun Mæhlum /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I minst et år skal sikkerhetstjenesten i Frankrike i all hemmelighet overvåket den drapsdømte norske ekstremisten Varg Vikernes. I dag morges slo de til mot bondegården i den lille landsbyen Salon-la-Tour.

Talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, Agnes Thibault Lecuivre, sier til Dagbladet av Vikernes er mistenkt etter paragraf 450 i den franske straffeloven, som lyder «kriminell sammensvergelse i forberedelser av terrorhandlinger».

- Han er satt i varetekt på den nasjonale politistasjonen i byen Brive La Gaillarde, og kan bli sittende der i maksimalt fire dager til etter fransk lov, sier Lecuivre til Dagbladet.

- Dersom det da ikke er grunnlag for siktelse, blir han sendt hjem. Om han blir siktet, vil han bli overflyttet til Paris. Mistanken går på forberedelse av et terrorprosjekt, fortsetter hun.

Det var det franske antiterrorpoliti med base i Paris som arresterte Vikernes.

- Arrestasjonen foregikk uten problemer. Han blir avhørt av antiterrorpolitiet nå. Det er de som skal avgjøre om de har nok til å sikte ham, sier Lecuivre.

Vikernes har fått oppnevnt en fransk advokat, opplyser påtalemyndigheten i Paris.

Vekket av skudd Ordføreren i landsbyen Salon-la-Tour, Jean-Claude Chauffour, sier til AFP at ble varslet om pågripelsen av Varg Vikernes tirsdag morgen av naboer av nordmannen og hans franske kone.

De skal ha blitt vekket av skudd, som politiet avfyrte for å sprenge låsen på porten til gården der Vikernes og familien har bodd.

Kona er medlem av et skytterlag og har kjøpt fire skytevåpen lovlig, ifølge RTL. Det var kjøpet av disse våpnene i begynnelsen av måneden, som fikk sikkerhetstjenesten til å anmode om foreløpig etterforskning.

Norske myndigheter varslet - Vi vil ikke kommentere denne saken, og henviser til fransk politi, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Innenriksminister Manuel Valls bekreftet i dag at Vikernes er mistenkt for terrorplanlegging.

Politikilder beskriver Vikernes overfor franske medier som en person som sympatiseer med ekstreme høyrestandpunkter, og som er tilbøyelig til å planlegge voldshandlinger.

SKREV BREV:  Varg Vikernes har postet dette brevet til franskmennene på sin hjemmeside. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet
SKREV BREV: Varg Vikernes har postet dette brevet til franskmennene på sin hjemmeside. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet Vis mer