Vikernes-siktelse på vent til etter ferien

Varg Vikernes ble arrestert på dramatisk vis. Fjorten dager etter er han fortsatt ikke sikta for noe som helst.

PÅ VENT: Varg Vikernes ble hentet ut av hjemmet sitt av fransk antiterrorpoliti for to uker siden, men løslatt etter tre dager i varetekt. Fransk rettsvesen har ennå ikke tatt ut noen formell siktelse mot ham. 
Foto: Ingun Mæhlum
PÅ VENT: Varg Vikernes ble hentet ut av hjemmet sitt av fransk antiterrorpoliti for to uker siden, men løslatt etter tre dager i varetekt. Fransk rettsvesen har ennå ikke tatt ut noen formell siktelse mot ham. Foto: Ingun MæhlumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varg Vikernes ble arrestert i Frankrike, mistenkt for planlegging av terror tidligere denne måneden.

Denne mistanken ble avlyst og Vikernes ble løslatt, men i kjølvannet av saken kom signaler fra juridisk hold om at Vikernes sannsynligvis står overfor en siktelse for oppfordring til rasehat.

To uker etter arrestasjonen er det imidlertid fortsatt ikke klart om det blir en slik siktelse.

En kilde i fransk rettsvesen sier til Dagbladet at Vikernes-saken høyst sannsynlig vil bli liggende i systemet til september.

- Saken er under arbeid, men rettsvesenet har ferie, sier kilden til Dagbladet.

- Når ventes det å være klart om det blir en siktelse eller ei?

- Det vil nok ikke skje før i starten av september.

Blogg og våpen Vikernes advokat, Julien Freyssinet, gjentar i dag at han ennå ikke har fått noen offisiell bekreftelse på at Vikernes vil bli sikta for oppfordring til rasehat.

I SKJUL:Vikernes har hittil nektet å snakke med pressen etter løslatelsen den 18.juli. Her i hans hjem i den franske landsbyen Salon-La-Tour dagen etter løslatelsen.
I SKJUL:Vikernes har hittil nektet å snakke med pressen etter løslatelsen den 18.juli. Her i hans hjem i den franske landsbyen Salon-La-Tour dagen etter løslatelsen. Vis mer

Freyssinet har tidligere uttalt at han frykter en slik siktelse vil bli gjort av myndighetene for å redde fasaden etter arrestasjonen, og løslatelsen, av Vikernes.

Fransk påtalemyndighet, ved Agnès Thibault Lecuivre, har vist til ytringer på nett og konas kjøp av våpen som grunnlag for mistanke om terrorplanlegging.

Risikerer fengsestraff Det er også ytringer på Vikernes' blogger på nett som skal ligge bak vurderingen om en siktelse for rasehat.

Dagbladet har tidligere gått gjennom Dagbladet har gått gjennom blogginlegg publisert av Vikernes på flere av hans nettsteder.

I bloggen «Thulean perspective» får spesielt én gruppe mennesker gjennomgå idet han uttaler seg sterkt nedsettende om jøder.

Strafferammen for oppfordring til rasehat er på ett år og en bot på 45 00 euro.

KONFIDENSIELT:Vikernes forsvarer, Julien Freyssinet på hjemmebesøk hos Vikernes to dager etter løslatelsen. - Hva vi snakket om er konfidensielt, sa han da. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
KONFIDENSIELT:Vikernes forsvarer, Julien Freyssinet på hjemmebesøk hos Vikernes to dager etter løslatelsen. - Hva vi snakket om er konfidensielt, sa han da. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet Vis mer