Viking-drapsmann dømt til behandling

Brukte kameraten som mopp - kastet ham på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 32-åringen fra Askøy utenfor Bergen brukte kameraten som mopp og kastet han deretter på sjøen utenfor Helgelandskysten. I dag ble han dømt til tvungen psykisk helsevern i Brønnøy tingrett, melder Bergens Tidende

Fare for gjentakelse

Brønnøy tingrett fant askøyværingen skyldig i overlagt drap, men han får ikke fengsel fordi retten mener han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han blir derfor overført til en psykiatrisk institusjon. Retten mener det er fare for gjentakelse.

32-åringen skal ha uttalt under rettssaken at han ville knekke nakken på Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, om de skulle havne i samme fengsel.

«...i tiltaltes tilfelle foreligger en nærliggende fare for at han på nytt vil foreta alvorlige volds-forbrytelser», heter det i dommen.

Retten la også vekt på at 32-åringen ikke angrer.

- «... han anser sin handling for å ha vært fullt ut berettiget», skriver tingretten.

Vikingfantasier

Viking-drapsmann dømt til behandling

Det var i februar i år at drapet skjedde.

Etter at den dømte hadde vasket gulvet med kameraten sin i et kvarters tid, beordret han ham ned til sjøen. Kameraten skal selv ha hoppet i sjøen, hvorpå 32-åringen dro ham tilbake opp på land og tok ham med ut i robåt. 32-åringen skal ha vært svært fascinert av norrøn mytologi, og omtaler seg selv som vikingsønn. 150 meter fra land ble kameraten kastet i vannet.

Tiltalte tok deretter med seg den dreptes bankkort og stakk til Sverige sammen med kjæresten. Han ble pågrepet etter et par dager da kjæresten varslet politiet om hva som hadde skjedd.

Den omkomne ble funnet i fjæra av Røde Kors-mannskap fire dager seinere.

32-åringen ble frikjent for mishandling av eks-kjæresten. Han var tiltalt for å ha ha rispet henne med kniv og løftet henne etter neseborene, men retten fant ikke dette bevist. Han ble derimot funnet skyldig i å ha dyttet henne.

Askøy-mannen må betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til den dreptes foreldre, og må i tillegg dekke begravelseskostnadene.

Den dømte løslates først når og om det ikke lenger er fare for gjentakelse av straffbare forhold