Viking-innavl gir hjerteinfarkt

Britiske forskere gir nå nordisk innavl skylda for at folk i Nord-England får så mye hjerteinfarkt. Kanskje de burde spise mindre frityrstekt fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som kjent fra historien var dansker og nordmenn sterkt tilstede på de britiske øyer for 1000 år siden. I likhet med de andre invasjonsbølgene som har rullet over de britiske øyer parret våre forfedre seg grundig og vel med britene, og fortsatt renner det vikingblod i britiske årer.

Og så lenge de parret seg med briter var alt vel. Langt verre var det at de parret seg med folk i nær familie. Tre hundre år med utbredt innavl blant våre stolte forfedre har ført til genetiske feil som kan føre til hjertesykdommer, mener britiske forskere ifølge nettstedet Ananova.com.

- I England er det mer hjerteproblemer i nord enn i sør. Det er flere områder med høye forekomster, og de viser seg å være sammenfallende med enkelte invasjonsmønstere, sier Alistair Hall fra universitet i Leeds.

Forskerne argumenter så videre med at i områder invadert av romere og normannere er folk er mindre utsatt for hjertelidelser.

Det de briske forskerne må ha glemt i rusen over å ha funnet en syndebukk er at normannerne hadde vikinganer de også. Det ligger på en måte i navnet.

Vi velger - på totalt nasjonalsjåvinistisk grunnlag - å legge skylda på overinntak av fish and chips og øl med lite kullsyre.

FÅR SKYLDA: Britiske forskere gir vikingenes innavl skylda for engelske hjerteproblemer.