«Viking Sky»-rederen beklager

Reder roser besetningen og redningsmannskapene, og varsler egne undersøkelser av hva som har skjedd.

«VIKING SKY»: Styreleder i Viking Cruises, Torstein Hagen, beskriver hvordan det siste døgnet har vært for ham. Han har også møtt noen av de evakuerte. Reporter: Marie Røssland. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rederiet Viking Ocean Cruises, som eier cruiseskipet «Viking Sky», ber om unnskyldning til gjestene sine, etter havariet som har preget nyhetsbildet de siste to døgnene.

DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer
Molde  20190324.
Cruisbåten Viking sky med motorhavari og i kraftig uvær
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Molde 20190324. Cruisbåten Viking sky med motorhavari og i kraftig uvær Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- De siste døgnene har vært både dramatiske og hektiske for gjester og mannskap om bord i «Viking Sky». Jeg vil gjerne få be om unnskyldning for alt gjestene våre har vært gjennom, skriver reder Torstein Hagen i en uttalelse til Dagbladet.

Roser mannskapene

Torstein Hagen er en av Norges rikeste menn, og på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

Ifølge Kapital omsatte Viking Cruises for godt over 20 milliarder kroner i 2018.

I uttalelsen roser han besetningen og redningsmannskapene for innsatsen:

HYLLER INNSATSEN: Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde hyller mannskapet etter redningsaksjonen på «Viking Sky». Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan heller ikke si mange nok ganger hvor stor pris jeg setter på den innsatsen som er gjort av norske redningsmannskaper, ledet av Hovedredningssentralen Sør-Norge, og rette en takk til folket langs Møre-kysten som har tatt våre gjester i mot med åpne armer og omsorg, skriver han i uttalelsen.

- Jeg vil også få benytte anledningen til å berømme mannskapet om bord på «Viking Sky» for deres enorme innsats.

Gjør egne undersøkelser

HYLLER PILOTENE: Forfatter Leo Oterhals har skrevet mange bøker om norsk kysthistorie, og mener hendelsen med «Viking Sky» kunne endt med en katastrofe. Nå hyller han helikopterpilotene. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Hagen har selv vært i Molde for å besøke skadde passasjerer på sykehuset og for å ha møte med mannskapet.

Han opplyser at gjestene nå er i ferd med å forlate cruiseskipet, og at de aller fleste er på vei hjem til sine familier.

Passasjerene forlater skipet i puljer, og det er leid inn egne charterfly for å frakte alle hjem til henholdsvis USA og Storbritannia.

Dagbladet får bekreftet at alle passasjerene som var om bord får refundert pengene for cruiset.

I tillegg vil Torstein Hagen sende alle et brev, der han inviterer dem på nytt cruise på sin regning. Rederiet vil ikke svare på spørsmål om hvordan de stiller seg til eventuelle søksmål.

I uttalelsen, skriver rederen at de nå også vil gjøre egne undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd.

«Viking har begynt en intern undersøkelse, og vårt mål er å etablere en komplett og helhetlig forståelse av hva som har skjedd. Vi vil legge til rette for og støtte politiet, Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen slik at de får gjennomført sine undersøkelser og etterforskninger.», står det i uttalelsen.

Havarerte

Det var lørdag at cruiseskipet med 1373 personer om bord havarerte.

KRITISK: Passasjerene David Hernandez og Matthew Flynn mener «Viking Sky» aldri skulle vært på havet under forholdene som var. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Like etter klokka 14 lørdag døde alle systemene om bord. Det var null framdrift og strømmen hadde gått.

I seks-åtte meter høye bølger drev det 227 meter og 47 800 tonn tunge skipet ukontrollert inn mot grunna i Hustadvika utenfor Fræna på Møre-kysten.

Over et døgn senere la båten endelig til land i Molde, etter noen dramatiske timer i brottsjøen.

Ni passasjerer på sykehus

- Det mest kritiske tidspunktet må ha vært mens de ventet på at ankrene skulle få feste og drev mot land. Når man først mister maskinkraft skjer det mye på kort tid, og det gjelder å handle raskt. Det ser det ut som at mannskapet på «Viking Sky» har gjort, har Geir S. Eilertsen, mangeårig kaptein og navigatør, tidligere forklart til Dagbladet.

NTB skriver mandag ettermiddag at ni av de 915 passasjerene om bord, fortsatt er innlagt på sykehus.

En av dem, en kvinne i 90-årene, er innlagt på sykehuset i Kristiansund med en alvorlig bruddskadet, men skal være stabil.

Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer