DONERER «VIKINGSÆD»: Hos Cryos internasjonale spermbank Aarhus i Danmark doneres det sæd som gir liv til mer enn 2000 barn hvert år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DONERER «VIKINGSÆD»: Hos Cryos internasjonale spermbank Aarhus i Danmark doneres det sæd som gir liv til mer enn 2000 barn hvert år. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

«Vikingbabyer» invaderer verdens sædmarked: Danmark har gjort donasjon til milliardindustri

- I Danmark deler vi på alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I Danmark deler vi på alt, sier Ole Schou til Vice.

Schou er grunnlegger av danske Cryos International, som driver verdens største sædbank.

Det er god butikk, for verdens sædmarked er i ferd med å eksplodere. I 2010 og 2011 hadde eksempelvis britene en 24 prosent økning av inseminering av lesbiske par.

Og hvem seiler opp som den mektigste leverandøren av sæd til verdens donormarked? Jo, nettopp danskene.

Ifølge en rapport omsatte Cryos for over 1 milliard danske kroner i 2012, skriver Vice. En trededel av all sæd importert til England, har danske opphavsmenn.

Sender til Sør-Afrika og Australia
Årsaken til dette er mange. Da sædindustrien begynte å ta seg opp i Danmark på starten av 90-tallet, var det flere som så potensialet til en framtidig storindustri.

Konseptet «vikingbaby» ble født, og danskene markedsførte den angivelige viriliteten hos danske menn, og deres uvanlige villighet til å donere sæd. Ifølge statistikken er faktisk danskene blant de største donorene også innenfor blod og organer.

96 prosent av Cryos sæd eksporteres til utlandet.

-Det går til hele Europa. Vi eksporterer også til Sør-Afrika og Australia. Vi ønsker også å komme oss inn på det asiatiske markedet, sier Schou til Vice.

Øl, lego og sæd I Storbritannia er det derimot en mangel på sæddonorer, og de ser nå til Danmark for erfaring. De lar seg spesielt inspirere av danskenes suksess med å rekruttere nye givere som har markedsført seg ved å appellere til mannlig forfengelighet.

- Det er slik danskene gjør det. De er stolte av å kalle sin sæddonasjon en «viking-invasjon». Eksporten fra Danmark er øl, lego og sæd. Sæd er en kilde for stolthet, sa direktør ved Storbritannias nasjonale sædbank Laura Witjens til The Guardian for noen uker siden.

Lise Boeck Jakobsen i interesseorganisasjonen Ønskebarn ser likhetstrekk mellom situasjonen i England og Norge.

- Det er heller ikke lett å få tak i nok donorer i Norge og vi skulle ønske at den norske sædbanken hadde flere givere. Slik situasjonen er i dag må norske kvinner vente flere måneder i kø, har Jakobsen uttalt til Dagbladet.