PLYNDRER LANDSBY: TV-serien «Vikings», produsert av History, gir et innblikk i vikingenes brutale framferd. Foto: Jonathan Hession/History
PLYNDRER LANDSBY: TV-serien «Vikings», produsert av History, gir et innblikk i vikingenes brutale framferd. Foto: Jonathan Hession/HistoryVis mer

- Vikingene var som Nazi-Tysklands SS-divisjoner

Prisvinnende britisk utenrikskommentator mener Skandinavia har mye å be om unnskyldning for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under tittelen «The Vikings were feared for a reason» eller «Det var grunn til å frykte vikingene» sammenlikner den pribelønte utenrikskommentatoren og journalisten Patrick Cockburn i britiske The Independent i dag vikingene med Nazi-Tysklands SS-divisjoner hva gjelder overgrep og grusomheter.

At British Museum i London for tida inviterer publikum til vikingutstilling, gir Cockburn en anledning til å sette vikingenes brutale framferd i et historisk og nåtidig perspektiv.

- Mange historikere siden 60-tallet har satt til side overveldende beviser for at vikingene var massemordere. Deres grusomheter kan sammenliknes med grusomhetene til SS-divisjonene som invaderte Polen for 75 år siden, skriver Cockburn.

Les også: De filte fortennene for å skremme fienden, drepte for fote og terroriserte Europa. (Krever innlogging)

Bestialiteter Kommentatoren påpeker at de fleste europeiske land har opplevd fryktelige kriger og fremmed okkupasjon i løp av det siste århundret, mens Storbritannia har vært forskånet.

Og masseslakten av britiske soldater på vestfronten under Den første verdenskrig i 1914, skriver Cockburn, blekner også mot det folket i Syria opplever i dag hvor hele familier er truet og drevet på flukt fra sine hjem.

Men britene har også opplevd det Cockburn kaller totalkrig med plyndring og bestialiteter, men da må man gå mer enn tusen år tilbake i tid, til vikingtida.

- Alt i alt, har skandinavere mye å be om unnskyldning for. Lederen for nær enhver vikinghær begikk kriminelle handlinger som i dag ville ha medført tiltale i Den internasjonale straffedomstolen, skriver Cockburn.

- For drøy Forfatter, historiker og vikingekspert Kim Hjardar har lest Cockburns artikkel i The Independent.

- Jeg er slett ikke enig i sammenlikningen med nazi-Tyskland. Den er for drøy. Jeg ville aldri ha sammenliknet vikingene med nazistiske panserdivisjoner. SS-divisjonene drev rasekrig. De ville utslette slavere i et industrielt omfang. Vikingene hadde ikke begrep om etnisitet som grunnlag for sine handlinger, men var drevet av en krigsideologi, sier Kim Hjardar til Dagbladet.

Hjardar gir Cockburn likevel rett i en del av det han påpeker i sin artikkel.

- Det er riktig at etterkrigstidas historikere har distansert seg fra den barbariske delen av vikingetida, og at de glemte litt å fokusere på at dette var en lite positiv periode for folk i Frankrike og England. Vikingen var ute etter slaver i stort omfang og de plyndret og drepte, sier Hjardar.

Historikeren stusser over at Cockburn rakker ned på vikingenes håndtverksevner.

- Da kan han ikke ha sett all den flotte kunsten, sier han.

Hjardar mener det er helt feil at Skandinavia nå skal gå ut og beklage vikingenes herjinger.

- Det finnes ikke noe system i vår kultur for at man står til ansvar for forfedrenes synder. Det er noe annet med nær historie, men vikingenes samfunnssystem var veldig forskjellig fra vårt.

KRITISK: Vikingekspert Kim Hjardar mener Independent-kommentatoren bommer når han sammenlikner vikingene med nazi-Tysklands SS-divisjoner. Foto: Espen Winther
KRITISK: Vikingekspert Kim Hjardar mener Independent-kommentatoren bommer når han sammenlikner vikingene med nazi-Tysklands SS-divisjoner. Foto: Espen Winther Vis mer