Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vikingskip med vannskrekk

Kongeparet og de titusener av skuelystne som omkranset havnebassenget i Tønsberg fikk se et vikingskip som ikke ville på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Byggingen av Oseberg-kopien på Osebergodden i Tønsberg, har vært et stort prosjekt. Vikingskipet er bygget helt i tråd med de teknikker, og med de redskapene som vikingene hadde å hjelpe seg meg. Likevel summerte Kong Harald det hele opp på denne måten.

- Kopien som sjøsettes her i dag er mer lik det skipet som seilte i vikingtiden, enn orignalen som står på Bygdøy.

Det var en folkefest av dimensjoner. Foruten sjøsettingen av Saga Oseberg, markerte Kongen og Dronningen hvor høyt de verdsetter byen ved å seile kongeskipet gjennom kanalen. En armada av småbåter fulgte hakk i hel.

Godlune Kongen var klart i godlune under sjøsettingen. Han viste også befolkningen i Tønsberg hvor viktig denne byen er for kongefamilien.

- I tillegg til at vi har hytte i området, begynner liksom ferien vår på alvor, når vi passerer Tønsberg.

POPULÆRE: Kongen og Dronningen er svært populære i Tønsberg. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
POPULÆRE: Kongen og Dronningen er svært populære i Tønsberg. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

Kongeparet er på visitt i flere av Vestfolds kommuner denne uken. Sjøsettingen er bare ett av mange oppdrag kongeparet har på reisen.

Hjelp til å dytt
Også alle de ansvarlige bak prosjektet sørget for å gjøre dagen til en folkefest. Men det kunne endt med fadese. Skipet ville ikke rikke seg av flekken, da sjøsettingen skulle foregå. Heldigvis var det muntre sjeler i området som sørget for å løse opp spenningen ved å rope.

- Ikke står der og glo, hjelp til og dytt.

Styreleder for Stiftelsen Oserbegskipet, Einar Erlingsen, trodde egentlig ikke at skipet hadde vannskrekk, for det fløyt akkurat som det skulle, da det endelig kom på vannet.

SLÅR ET SLAG: Uvitende om at Kongen står rett bak, slår denne karen til så det suser. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
SLÅR ET SLAG: Uvitende om at Kongen står rett bak, slår denne karen til så det suser. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

- Nei, dette er en dame. Og som damer flest, er det bestemt, sier han.

Uansett årsak. Skipet kom på vannet, og folk i Tønsberg fikk en flott dag.

FLYTER FLOTT: Saga Oseberg i sitt rette element i Tønsberg. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
FLYTER FLOTT: Saga Oseberg i sitt rette element i Tønsberg. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
FOLKEFEST: Folk stimlet sammen til lands og til vanns for å få med seg sjøsettingen og Kongeparet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
FOLKEFEST: Folk stimlet sammen til lands og til vanns for å få med seg sjøsettingen og Kongeparet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media