Viklet seg inn i selvmotsigelser

ARENDAL (Dagbladet): Allerede etter få minutters forklaring viklet Viggo Kristiansen (22) seg inn i selvmotsigelser i forhold til sin forklaring i Kristiansand byrett i fjor vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går husket han ikke hvilken av syklene sine han brukte da han drapsdagen 19. mai 2000 låste seg ute og dro opp i Baneheia for å lete etter Jan Helge Andersen som hadde reservenøkler.

Mens Kristiansen lynraskt svarte for seg i byretten om både sykkelmerke og at den var både rød, gul og svart, kunne han i lagmannsretten i går ikke gi noe svar på hvilken sykkel han brukte.

Mobilbeviset

Kristiansen må regne med spørsmål om den plutselige usikkerheten kan ha sammenheng med Jan Helge Andersens tidligere utsagn om at Kristiansens mobiltelefon pleide å ligge i en setetaske på denne sykkelen.

I så fall kan Kristiansens usikre svar ha sammenheng med at han ikke vil gi aktoratet mulighet til å kunne hevde at mobiltelefonen ikke var på åstedet der det ikke er påvist dekning fra basestasjonen «Eg A».

Det såkalte mobilalibiet vil stå meget sentralt i bevisføringen. Allerede under gårsdagens innledningsforedrag barket aktor, førstestatsadvokat Arne Edward Dahl, og Kristiansens forsvarer, advokat Tore H. Pettersen, sammen i en åpen konflikt om mobilbeviset.

Ny rapport

Dahl hevder at en ny rapport fra rettsoppnevnte eksperter ikke utelukker at mobildekningen er forenlig med at Kristiansen kan ha vært på åstedet, mens Pettersen hevder det motsatte.

Også på en rekke andre detaljer om hva han gjorde på drapsdagen, forklarte Viggo Kristiansen seg annerledes i lagmannsretten enn han gjorde i byretten for drøyt åtte måneder siden.

Mens Jan Helge Andersen beskriver hvordan han og kameraten var sammen om overgrepene og drapene, påstår Kristiansen at han møtte Andersen i utkanten av Baneheia, fikk reservenøklene til bua, og at han oppholdt seg der inntil Andersen kom tilbake og oppsøkte ham etter at drapene hadde skjedd. Ifølge tiltalen ble jentene mishandlet og drept i tidsrommet 19.00 til 20.00.

Dårlig hukommelse?

Allerede da politiet holdt rundspørring i nabolaget tirsdag 22. mai 2000, forklarte Viggo Kristiansen seg helt annerledes enn han gjør i dag :

- Jeg kom hjem fra jobb klokka 11.00. Var hjemme til klokka 19.30. Da kom Jan Helge Andersen på besøk.

- Jeg husker best de tingene jeg gjør til daglig, forklarte Kristiansen i lagmannsretten i går da han skulle forklare at han tilsynelatende har bedre langtidshukommelse enn korttidsminne.

Aktors strategi er åpenbart å male i stykker Kristiansens troverdighet ved å få ham til å gi forskjellige forklaringer om bagatellmessige hendelser.

På denne måten vil Jan Helge Andersen framstå med større troverdighet fordi han tross alt har gitt en forklaring som i byretten påførte ham 17 års fengselsstraff.

Forklaringene

Her er Kristiansens ulike forklaringer:

  • Kontakten med Andersen

Byretten: - Jeg prøvde å ringe Jan Helge på mobiltelefonen noen ganger utover formiddagen. Jeg fikk bare kontakt med «Mobil Svar»-tjenesten.

(Kristiansen ble foreholdt mobilutskriften som viste at han had de hatt kontakt med Andersens mobiltelefon to ganger i løpet av en halv time om formiddagen.)

Lagmannsretten: - Det kan jeg ikke si på dette tidspunktet, svarte Kristiansen da han ble spurt om han hadde hatt kontakt med Andersen tidligere på drapsdagen.

Seinere sa han at han hadde fått en telefon fra Jan Helge, men at han ikke helt husket hvem som hadde ringt hvem.

  • Ettermiddagen

Byretten: - Min far kom hjem ved 15.30-tida. Jeg ble slengt ut. Gikk i bua klokka 16.15- 16.30, kan jeg tenke meg. Var der til klokka 18.00.

Lagmannsretten: Far kom hjem klokka 15.30- 15.45. Mor kom litt seinere. Jeg kokte kaffe, slo den på termosen og gikk ut i bua. Var i bua til nesten klokka 18.00.

  • Sykkelturen

Byretten: Syklet innover mot 3. Stampe der stien deler seg. Snudde og obs erverte Jan Helge på østsiden av Svarttjønn.

Lagmannsretten: Syklet helt opp til toalettene ved 3. Stampe. Observerte Jan Helge på vestsiden av Svarttjønn.

  • Nøklene

Byretten: - Nøklene var faktisk det første jeg spurte om da jeg traff Jan Helge. Jeg spurte etter dem med en gang.

Vi ble sittende og prate ved lekeplassen ved Svarttjønnveien i 5- 10 minutter før lederen av onsdagsklubben dukket opp. Hvis jeg ikke husker feil, fikk han prøvesitte sykkelen min.

Lagmannsretten: - Jeg kan ikke huske når jeg spurte etter nøklene. Vi ble stående ved lekeplassen i 20- 30 minutter.

  • Retur til bua

Byretten: - Var tilbake rett rundt 18.30 eller litt over. Ble i bua til 19.20 eller 19.25.

Lagmannsretten: - Var tilbake ved bua litt over klokka 18.30. Ble stående der t il ca. 19.30- 19.45.

  • Andersens retur

Byretten: - Jan Helge kom vaglende ned Solbergveien. Jeg husker at jeg plystret på ham, og at han kom opp til meg på trappa hjemme. Da var klokka 20.15, litt til og fra.

Lagmannsretten: - Jan Helge kom på døra, tror jeg. Tror han ringte på. Klokka kan ha vært 19.45- 20.00. Jeg tok med meg kaffekoppen ut og snakket med ham på trappa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer