Viksveen ansikt til ansikt med «Monika»

Dresden: Den tidligere Stasi-instruktøren «Monika» skal ha pekt ut Stein Viksveen som spionen «Lanze». I dag stod de ansikt til ansikt i Dresden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Monika" hevder de to hadde konspirative møter i flere hovedsteder i Europa, noe Viksveen avviser.

Den nå 54 år gamle kvinnen sier i sin politiforklaring at hun møtte Viksveen første gang i Øst-Berlin i 1976. Han skal ha blitt introdusert som «Lanze», en verdensborger som snakket engelsk, fransk og tysk nesten uten aksent. Hun skal også ha fått vite at han var journalist.

Rundt om i Europa

De to skal ha kommet godt overens, og «Monika» skal ha vært «Lanzes» instruktør også på 80-tallet. Som instruktør skulle hun være bindeleddet mellom spionen og hans føringsoffiserer. Hun skulle gi ham instrukser fra føringsoffiserene, og bringe informasjonen fra «Lanze» tilbake til den tidligere etterretningstjenesten Stasi i Øst-Tyskland.

Ifølge «Monika» hadde de to på 80-tallet konspirative møter på restauranter og andre offentlige steder rundt om i Europa. De skal blant annet ha hatt møter i Roma, Paris, Amsterdam, London, København og Oslo. Under det rettslige avhøret av Viksveen i oktober, leste førstestatsadvokat Lasse Qvigstad høyt fra «Monikas» politiforklaring.

- Møtestedene ble valgt ut fra hvor Sten hadde utenrikspolitiske gjøremål, forklarte «Monika». Hun sa videre at dersom møtet av ulike årsaker ikke lot seg gjennomføre etter planen, skulle det gjentas på nøyaktig samme tid og sted uken etter.

Avviser møter

- Jeg har ikke hatt noen møter med noen Monika. Dessuten ville det være umulig for meg å gjennomføre: Jeg måtte reise dit Aftenbladet sendte meg, og selv ikke min kone visste hvor jeg var til enhver tid, sa Stavanger Aftenblads journalist i retten i oktober.

I politiavhøret omtaler «Monika» mannen hun møtte som «Sten». På fotokonfrontasjon skal hun ifølge påtalemyndigheten ha identifisert Viksveen som «Lanze». Da Viksveen i retten i fjor ble forevist et bilde av «Monika», ristet han avvisende på hodet. Han husket henne ikke.

Ny identitet

Etter at muren falt, skal «Monika» ha flyttet og skiftet identitet. Det skal ha vært svært vanskelig for tysk politi, som bistår de norske etterforskerne i Viksveen-saken, å spore henne opp. Den tidligere Stasi-medarbeideren skal ha begynt et nytt liv, og skal ha vært alt annet enn glad for å måtte forklare seg om sin fortid i forbindelse med Viksveen-saken.

Under det rettslige avhøret i Dresden har den 54 år gamle kvinnen plikt til å fortelle sannheten. Hun vil få detaljerte spørsmål om hvordan hun skal ha samarbeidet med «Lanze». Hun blir regnet som et av de mest sentrale vitnene i Viksveen-saken.

(NTB-Anne Kristin Hjukse)

MØTTES:Spionsiktede Stein Viksveen møtte i dag Stasi-agent "Monika" i retten i DresdenFoto: SCANPIX