Viksveen-behandling bak lukkede dører

Spionsiktede Stein Viksveen ba om lukkede dører da retten i dag begynte gjennomgangen av det beslaglagte materialet fra hans leilighet i Brüssel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo forhørsrett har satt av to dager til å gå gjennom dokumenter, notater, lydbånd, datadisketter og annet beslaglagt materiale fra Stein Viksveens leilighet og journalistkontor i Brüssel.

Viksveen og hans advokat Atle Heljesen ba om at behandlingen måtte skje bak lukkede dører. Det betyr at Viksveen, Heljesen, forhørsrettdommer Truls Lie og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad i dag og i morgen sitter og vurderer hele beslaget.

Qvigstad argumenterer for hvilke deler av beslaget påtalemyndigheten bør få innsyn i, mens Viksveen/Heljesen argumenterer for hvorfor beslaget bør leveres tilbake til Viksveen uten at det først blir gjennomgått av påtalemyndigheten. Den spionsiktede journalisten og hans advokat mener at beslaget må behandles spesielt fordi det er hentet fra et redaksjonslokale.

Forhørsretten tar etter dagens og morgendagens gjennomgang sin beslutning i saken. Førstestatsadvokat Qvigstad påkjærte saken helt opp til høyesterett uten å nå gjennom med sitt syn om fritt innsyn i hele beslaget.

Stein Viksveen (60) er siktet for spionasje til fordel for den tidligere øst-tyske etterretningsorganisasjonen Stasi. Han er Brüssel-korrespondent for Stavanger Aftenblad.