Viksveen-beslag hentes til Norge

Mens forhandlingene i Viksveen-saken pågikk i Oslo Tinghus, kom meldingen at det beslaglagte materialet i Belgia er klart for avhenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BØRJE KLÆBOE EIDISSEN

Mens statsadvokat Lasse Qvigstad var i ferd med å avslutte sitt foredrag ved 11.30-tiden, kom meldingen fra retten i Belgia pr. telefon til rettssal 227:

Beslaget som befinner seg i Belgia er klart for avhenting på den norske ambassaden i Brüssel.

Det betyr at beslaget kan bli sendt tjenestevei til Norge allerede i dag.

I forhørsretten møtes tre parter: Stavanger Aftenblad, den spionsiktede journalisten Stein Viksveen og påtalemyndigheten.

Så langt har Stavanger Aftenblad ved advokat Hans Stenberg-Nilsen og påtalemyndigheten ved statsadvokat Lasse Qvigstad argumentert for og mot lovligheten av ransakingen og beslaget ved Viksveens kontor i Brüssel.

Viksveens arbeidsgiver krever at POTs beslag oppheves og tilbakeleveres uten at påtalemyndigheter og politi får gjennomgå materialet.

- Det er prinsipielle grunner til at vi tar denne saken til retten. I denne saken representerer vi hele den norske presse. Det dreier seg om kildevernet, sa avisens sjefredaktør Jens Barland da han i dag ankom Oslo Tinghus.

Lasse Qvigstad er selvsagt ikke enig i at det beslaglagte materialet skal leveres tilbake til avisen og Viksveen.

Han ba retten om at politiet får tilbake alt beslaglagt materiale slik at de kan gjennomgå det.

Statsadvokaten mener at Viksveens korrespondent-kontor i Brüssel ikke er beskyttet på samme måte som en avis' ordinære redaksjonslokale. Han la også vekt på at Viksveen var siktet i saken da ransaking ble gjennomført og beslag tatt. Qvigstad mener derfor at Viksveen ikke kan påberope seg samme kildevern som journalister som har status som vitner i en sak.

- Stein Viksveen er siktet i saken, og det er skjellig grunn til mistanke mot ham. Stavanger Aftenblad rammes ikke i denne saken, og er ikke berettiget plass som part i saken, sa Qvigstad da han avsluttet første runde i dagens rettsforhandlinger.

Etter lunch fortsetter saken når Viksveens advokat Atle Heljesen får ordet.

Dagbladet :på nettet følger saken.

VIL OPPHEVE BESLAG: Stein Viksveen i Oslo Tinghus i dag.