- Viksveen brøt aldri med Stasi

BERLIN (Dagbladet): Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mener å ha opplysninger som viser at spionsiktede Stein Viksveen (61) ikke brøt sin kontakt med Stasi før DDR-regimets fall vinteren 1989-90.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed avviser han at spionsiktelsen mot Viksveen er foreldet. Når de rettslige avhørene av 14 tyske vitner starter i Berlin mandag, satser Qvigstad på å få bekreftet sine opplysninger om at Viksveen hadde minst ett møte med Stasi etter at den siste rapporten fra den norske agenten med dekknavnet «Lanze» ble registrert i mai 1989.

Det er utspørringen av oberstløytnant Heinz Becker (70), som var «Lanze»s sjette og siste føringsoffiser fra 1982, som avgjør om Qvigstad får bekreftet disse opplysningene.

Foreldelse

- Det viktigste er likevel ikke datoen for det siste møtet, men indikasjonene på at Viksveen selv aldri avbrøt sitt forhold til Stasi. Om Berlinmurens fall gjorde slutt på hans virksomhet, frikjenner det ham ikke, sier førstestatsadvokat Qvigstad til Dagbladet.

Skjæringsdatoen er 25. oktober 1989. Siktelsen mot Viksveen ble tatt ut på denne datoen ti år seinere. Dersom påtalemyndigheten ikke kan dokumentere at Viksveen fortsatte sin kontakt med Stasi etter 25. oktober 1989, er straffesaken foreldet.

Det ligger an til harde tak når de rettslige avhørene starter bak lukkede dører i Amtsgericht Tiergarten i Berlin.

Flere av vitnene som er innkalt, de fleste tidligere Stasi-offiserer, er tidligere ikke avhørt under de to avhøringsrundene som representanter for Politiets overvåkingstjeneste har gjort i Tyskland.

Strategien til Viksveens forsvarer, advokat Atle Helljesen, er å trekke vitnenes troverdighet i tvil. Flere av «Lanze»s fem nålevende føringsoffiserer har avgitt til dels motstridende forklaringer i tidligere avhør med tysk og norsk politi.

- Vi ønsker å få klarlagt holdbarheten i vitnenes forklaringer og å få vite mest mulig om Stasi-offiserenes virksomhet. Vi regner ikke med at vitnene vil endre sine politiforklaringer, sier advokat Helljesen.

Han har gitt opp forsøkene på å få stanset avhørene i Berlin etter at Høyesterett avviste hans anke.

Ikke innkalt


Interessant er det at påtalemyndigheten har droppet å innkalle enkelte tidligere Stasi-offiserer som tidligere har forklart seg for politiet.

- Jeg er ikke innkalt, sier oberst Karl Rehbaum (63) til Dagbladet. Han var den siste lederen for Stasi-avdeling HVA-XII, som organiserte spionasjen mot NATO- og EU-landene, og som Viksveen angivelig skal ha arbeidet for.

- Vi mottok aldri et hemmelig dokument fra norske kilder som fortalte om NATOs virksomhet i Norge. Hadde det skjedd, ville jeg visst det. Agenten «Lanze» fantes, men jeg har aldri hørt Viksveens navn. Våre offiserer skrev sine rapporter etter møter med kilder som ikke ante at de ble brukt. Det var trolig situasjonen for «Lanze». Det ville jeg fortalt retten, sier obersten.

NYE AVHØR: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad møtte spionsiktede Stein Viksveen i Oslo forhørsrett i fjor høst. Viksveens forsvarer Atle Helljesen i bakgrunnen. Mandag starter rettslige avhør i Tyskland.