-Viksveen er Lanze

BERLIN (Dagbladet): Det er liten tvil om at POT i den hemmelige siktelsen mot Stein Viksveen går ut fra at han har vært Stasi-spionen «Lanze». Den andre, men langt mindre sannsynlige, muligheten er at Viksveen beskyldes for å ha vært Stasi-agent «Hein».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i POTs og påtalemyndighetens taushet, kan dette slås fast. Grunn: Da norske myndigheter sendte begjæring til Stasi-arkivet i Berlin om å sperre journalene som omhandler «Lanzes» og «Heins» virksomhet, begrunnet de det med siktelsen mot Viksveen.

- Vi hadde ikke gått med på å sperre dokumentene for massemediene dersom det eksisterte en mulighet for at de to dekknavnene skjulte tekniske kilder, for eksempel at Stasi skaffet seg de opplistede rapportene ved telefonavlytting, sier pressetalsmann Johannes Legner ved Gauck-arkivet.

- Vårt vilkår for å gå med på anmodningen fra Norge, var henvisningen til den konkrete siktelsen.

Andre kilder ved arkivet sier at det ikke kan herske tvil om at det er «Lanze» som POT vil knytte Viksveens navn til. I Stasi-arkivene har det norske politiet utløst bortimot panikk blant enkelte medarbeidere. De er redde for å bli innblandet i en ny norsk overvåkingsskandale. Derfor er de ansatte meget tilbakeholdende med å hjelpe norsk politi.