Viksveen er spent, men ikke nervøs

BERLIN (Dagbladet): - Jeg er spent, men ikke nervøs foran møtene med mine påståtte oppdragsgivere, sier spionsiktede Stein Viksveen (61) til Dagbladet. I morgen blir han konfrontert med tidligere Stasi-offiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offiserene har fortalt politiet at de var hans føringsoffiserer. De antakelig dramatiske konfrontasjonene skjer når de rettslige avhørene av 13 tidligere Stasi-offiserer og en sakkyndig starter for byretten Amstgericht Tiergarten i Berlin. Foruten avhørene i Berlin, som vil ta minst ei uke, skal minst ett av vitnene avhøres av byretten i Dresden. - Hva er din reaksjon dersom tidligere Stasi-oberstløytnant Manfred Elisath eller hans kollega Heinz Becker (70), som har fortalt at de var henholdsvis din første og siste føringsoffiser, sier at de gjenkjenner deg? - Den situasjonen er jeg ikke redd for. Dersom jeg mot formodning skulle gjenkjenne Elisath eller noen av de andre, vil jeg si det. Elisath har under ed i politiavhør selv forklart at han ikke røpet at han arbeidet for Stasi i sine påståtte møter med meg i 1960-årene.

Lang kamp

Mer enn 13 måneder etter at spionsiktelsen ble tatt ut, ser Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent fram til at saken kan gå mot en avslutning. I ettermiddag kommer han til Berlin sammen med sin forsvarer, advokat Atle Helljesen, og en tysk forsvarer som er engasjert. De tre vil møtes til de siste forberedelser i kveld. Viksveen er forberedt på harde tak i retten i dagene framover. Ved siden av fem tidligere angivelige føringsoffiserer fra årene 1962 til 1989, er flere offiserer fra Stasis analyseavdeling (HVA-VII) innkalt, blant dem sjefen, oberst dr. Heinz Busch. - Jeg er nysgjerrig på å møte Stasi-offiserene som har belastet mitt gode navn og rykte, sier Viksveen.

<B>SPENT:</B> Stein Viksveen.