-Viksveen hadde Stasi-kontakt

BERLIN (Dagbladet:) Etter at begge de tidligere Stasi-offiserene Heinz Becker og Manfred Elisath har forklart byretten i Berlin at de har gjenkjent siktede Stein Viksveen (61) som «Lanze», mener førstestatsadvokat Lasse Qvigstad at det er hevet over tvil at nordmannen virkelig hadde kontakt med DDRs spionasjetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Viksveen selv fastholdt at han har fått bekreftet at Lanze ikke var noen person, men betegnelsen på en mappe i Stasi-systemet. Mappen skal ha blitt opprettet etter at han ble registert i 1962, og ble fylt med likt og ulikt fra forskjellige kilder.

Etter at tidligere oberstløytnant Becker (71) hadde forklart seg i nesten åtte timer i går, er det skrikende kontraster mellom utsagnene fra påtalemyndigheten og fra Viksveen og hans forsvarer, advokat Atle Helljesen, etter at åtte av de 14 innkalte vitnene har forklart seg i Amtsbericht Tiergarten.

Identifisert

- Ingen har påstått at Viksveen var noen toppagent, noen viktig agent som «Topas». Vurderingene av materialet fra Lanze spriker sterkt fra vitne til vitne. Men det viktige er at Viksveen er identifisert som Lanze, understreker førststatsadvokat Qvigstad.

- Jeg brukte dekknavn når jeg hadde samtaler med Viksveen. Heller ikke sa jeg at jeg arbeidet for Stasi. Jeg tiltalte Viksveen aldri med hans dekknavn, men med hans riktige navn. Jeg skrev referater etter samtalene, forklarte Becker.

Han bekreftet i følge Viksveen at han la inn opplysninger fra andre kilder i mappa som bar «Lanze»s navn, som ble opprettet etter at Elisath hadde registert Viksveen som et mulig agentemne - «perspektivagent» - i 1962.

Kjente ikke Becker

Becker skal aldri ha mottatt dokumenter av betydning under disse møtene, som ifølge Qvigstad ikke hadde en «sosial karakter».

Viksveen sa etter gårsdagens vitne-konfrontasjon at han ikke kunne kjenne igjen Becker.

Han mener at det ikke er noe stort problem for ham at to Stasi-offiserer har kjent ham igjen og fortalt at de har møtt ham.

- Ingen av dem har sagt at jeg har fortalt dem hemmmeligheter. Tvertimot. Manfred Elisath, som har fortalt at han registerte meg som en mulig framtidig agent i 1962, sa at jeg ikke leverte noe som helst. Becker sa at vi hadde hatt samtaler.

- Jeg må ta til orde etter lekkasjene fra forsvarerne. Slik begrunnet førstestatsadvokat Qvigstad at han for første gang uttalte seg konkret om innholdet i avhørene.

Tonen er til tider meget amper mellom påtalemyndigheten og Viksveen og hans forsvarere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer