Viksveen tar siste stikk

BERLIN (Dagbladet): Politiets overvåkingstjeneste (POT) og statsadvokat Lasse Qvigstad skal være riksadvokaten takknemlig for at det aldri ble noen straffesak mot Stein Viksveen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kunne blitt en pinlig affære, skal man dømme etter boka fra journalisten som i to år levde med spionsiktelsen. Stein Viksveen krever også erstatning fra staten.

Det var kanskje ikke så rart at Tiden forlag hadde valgt restaurant Justisen i Oslo for boklanseringen. Viksveen sier han er skremt over manglende demokratisk kontroll, noe han mener har preget prosessen mot ham.

Siste skygge

I boka sier han klart fra at han aldri har innlatt seg med østtysk etterretningstjeneste slik riksadvokat Tor-Aksel Busch uttalte etter at saken var henlagt. Med boka vil Viksveen 'fjerne siste skygge av mistanke', som han selv uttalte i går.

Viksveen erkjenner at han var utgangspunkt for den såkalte mappa.

Viksveen holder i boka fast ved det han har hevdet så lenge saken mot ham har versert: at den norske Stasi-kilden «Lanze», var en kontruksjon - en samlemappe. En tidligere Norges-ansvarlig i Stasi-hovedkvarteret har etter en gjennomgang av arkivdokumentene om Lanze for Dagbladet, karakterisert slike mapper som «søppelhauger» av likt og ulikt.

Innrømmelser

Hans andre innrømmelse er at han forstår at POT mistenkte ham ut fra mengden på knapt 500 rapporter som ble tillagt Lanze i mappene som ligger i de såkalte SIRA-arkivene i Berlin.

Viksveens tredje innrømmelse er at han kan nok ha truffet enkelte av Stasi-offiserene som har hevdet at de var hans føringsoffiser. Men uten å være klar over hvem han snakket med blant de tusener av mennesker han har truffet i sitt lange journalistliv.

Nysgjerrig

Den som leter etter pirrende beretninger der Viksveen likevel forteller om fordekte møter i tåkelagte gater og skumle kneiper i Berlin, leter forgjeves i boka.

På spørsmål om Stein Viksveen har vært naiv i sine kontakter gjennom 40 års journalistisk arbeid, var svaret hans et kontant nei.

- Nei, aldri naiv, understreket han på pressekonferansen da han lanserte boka i går.

Når POT og påtalemyndighet skal være glad for henleggelsen, er det ikke minst for hva som kunne skjedd om føringsoffiserene Heinz Becker, Manfred Elisath med flere og tidligere Stasianalytiker Heinz Busch hadde blitt framført i fri dressur som vitner i en norsk rettssal. For Viksveens gjennomgang av Stasi-offiserenes stadig slettere hukommelse når de ble avhørt, ville gitt en aktor grå hår i hodet om saken hadde havnet i retten.

Alltid stemplet

Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal allerede for ett år siden ha uttalt, etter det Dagbladet erfarer, at det gikk mot henleggelse.

Viksveen kritiserer POTs rolleblanding som både overvåker, etterforsker og påtalemyndighet. Opplysninger om at justisminister Odd Einar Dørum skal være i ferd med å forberede en omorganisering av POT med en avdeling for spaning/etterforskning og en stabsavdeling for retts- og påtalespørsmål, kan bli en liten, men viktig seier for Viksveen.

Stein Viksveen erkjenner at hans navn for alltid er stemplet, at det alltid vil være dem som henviser til ordtaket om at «det er ingen røyk uten ild».

LER SIST OG BEST: På selveste Justisen slo Stein Viksveen tilbake i går. Han karakteriserte spionsaken mot ham som en hekseprosess, preget av manglende demokratisk kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer