- Viksveen var «Lanze»

BERLIN (Dagbladet): - To vitner har nå bekreftet at Stein Viksveen er identisk med Stasi-spionen «Lanze», sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Lanze» er ikke en person, men en mappe som ble opprettet i hans navn og der Stasi samlet rusk og rask, svarer den spionsiktede norske journalisten Stein Viksveen.

Etter fem dagers intense vitneavhør av åtte tidligere Stasi-offiserer i byretten i Berlin bryter førstestatsadvokat Qvigstad tausheten:

- Viksveen var ingen toppagent, ingen viktig agent som «Topas». Ingen har sagt det. Vitnene har uttalt seg forskjellig om betydningen av opplysningene fra «Lanze». Men to av hans føringsoffiserer, hans første og hans siste, har gjenkjent ham og identifisert ham som «Lanze». Dette er viktig.

Dette sa Qvigstad etter at tidligere oberstløytnant Heinz Becker i går sa at han gjenkjente Viksveen, og at han hadde hatt flere møter med nordmannen fram til 1989.

- «Lanze» var ingen person, men navnet på en mappe som ble opprettet etter at jeg var registrert av Stasi i 1962. Becker har i likhet med alle de andre vitnene sagt at «Lanze»-mappene ble fylt opp med opplysninger fra en rekke ulike kilder, svarer Viksveen.

Kontraster

Det er skrikende kontraster mellom påtalemyndighetens og spionsiktedes utsagn om hva som er kommet fram under avhørene. Qvigstad og Viksveen later til å være i hver sin verden.

Dersom saken ender med tiltale, kan retten bli stilt overfor spørsmålet: Har Viksveen gått DDRs ærend, riktignok som en mindre betydningsfull agent i Stasis store edderkoppnett, eller er han offer for en ondsinnet konstruksjon fra Stasis side? Ble han ført bak lyset av sleipe østtyskere som aldri ga seg til kjenne og som han heller ikke kan huske han har møtt?

Like lite som han kunne kjenne igjen Manfred Elisath - som dagen før hadde forklart seg som Viksveens angivelig første føringsoffiser - kunne han angivelig huske at han hadde truffet Becker.

- Jeg brukte dekknavn når jeg hadde samtaler med Viksveen. Heller ikke sa jeg at jeg arbeidet for Stasi. Jeg tiltalte Viksveen aldri med hans dekknavn, men med hans riktige navn. Jeg skrev referater etter samtalene, forklarte Becker.

Agentemne

Han bekreftet ifølge Viksveen at han la inn opplysninger fra andre kilder i mappa som bar «Lanze»s navn, som ble opprettet etter at Elisath hadde registrert Viksveen som et mulig agentemne - «perspektivagent» - i 1962.

Han sa at han ikke kunne være sikker på om Viksveen skjønte noe av hensikten med møtene, men antydet at han trodde dette måtte være tilfellet.

Becker skal aldri ha mottatt dokumenter av betydning under disse møtene, som ifølge Qvigstad ikke hadde en «sosial karakter».

- Leverte ingenting

Underforstått skal de ha foregått i en konspirativ ramme, noe Viksveen benekter på det sterkeste. Han mener at det ikke er noe stort problem for ham at to Stasi-offiserer har fortalt at de har møtt ham.

- Ingen av dem har sagt at jeg har fortalt dem hemmeligheter. Tvert imot. Elisath sa at jeg ikke leverte noe som helst. Becker sa at vi hadde hatt samtaler, sier Viksveen.

IDENTIFISERT:</B> Stein Viksveen.