Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viksveen vurderer erstatning

Henleggelsen av spionsaken betyr at Stein Viksveen skal anses som uskyldig. Det understreker riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han slår dermed fast at det ikke skal hefte mistanke om straffbare forhold ved Viksveens kontakt med østtyske Stasi, selv om han fullt ut forsvarer at den omfattende og langvarige etterforskningen ble satt i gang.

Verken påtalemyndigheten eller politiet vil være med på at henleggelsen er et prestisjenederlag.

Hovedpersonen feiret fredag kveld sammen med den nærmeste familien, og vil vente til neste uke med å ta stilling til om han skal kreve erstatning etter hardkjøret han har vært utsatt for. Til vinteren kommer hans egen versjon i bokform.

Stein Viksveens 40 år lange journalistkarriere fikk en dramatisk slutt med spionanklagen. Desto bedre ble starten på pensjonisttilværelsen da saken ble henlagt.

- Det er en enorm lettelse, sa Viksveen til NTB få timer etter a t han fikk Riksadvokatens avgjørelse i hendene - to dager etter at livet som pensjonist tok til.

- Nå reiser jeg tilbake til Frankrike, sier Viksveen med glede skrevet over hele ansiktet.

Skår i gleden

Han opplever likevel et skår i gleden, fordi det vises til omfattende kontakt med østtysk etterretningstjeneste. Det er trass i Riksadvokatens presisering av Viksveens uskyld en viss mistanke hengende ved Viksveen, mener strafferettseksperter NTB har snakket med.

- Når en sak henlegges etter bevisets stilling, innebærer det at mistanken mot den tidligere siktede fortsatt er der, sier professor i offentlig rett Jon T. Johnsen. Han mener det er tvetydige formuleringer i riksadvokatens begrunnelse for å henlegge saken.

Frifinnelse

Viksveen var siktet for spionasje til fordel for tidligere Øst-Tyskland og samarbeid med spionorganisasjonen Stasi.

Riksadvokaten anser det bevist at Viksveen har hatt kontakt med representanter for Stasi, og at Stasi brukte dekknavnet «Lanze» om Viksveen. Men det er ikke bevist at opplysningene som ble gitt var hemmelige.

For at tiltale skulle reises, må påtalemyndigheten være overbevist om siktedes straffskyld, og straffskyld må kunne bevises i retten. Dette kravet er ikke oppfylt, mener riksadvokaten.

Selv om henleggelse ikke er det samme som en full frifinnelse, er Viksveen glad for utfallet. For halvannet år siden uttalte han at han ønsket en full frifinnelse. Men etter hvert som tiden har gått, har han innett at det ikke ville skje.

- Slik saken utviklet seg, var dette det eneste jeg kunne vente, sier Viksveen.

POT fornøyd

Overvåkingssjef Per Sefland sier til NTB at han er godt fornøyd med det som er kommet fram fra Riksadvokatens side i spionsaken.

- Jeg setter pris på at Riksadvokaten så klart i slutten på påtegningen til statsadvokaten påpeker at det åpenbart var riktig å starte etterforskningen, sier Sefland.

Tidligere førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, som ledet den omstridte etterforskningen mot Viksveen, legger også vekt på at Riksadvokaten mener det var riktig med en omfattende og grundig etterforskning. Han sier han ikke er skuffet over Riksadvokatens avgjørelse.

Ampert

Det er nesten nøyaktig to år siden Politiets Overvåkingstjeneste, POT, ransaket Viksveens leilighet og kontor i Brussel og siktet ham for spionasje. I tillegg til de alvorlige anklagene har Viksveen og hans advokat hatt et særdeles vanskelig forhold til POT. Advokat Atle Helljesen nøler ikke med å karakterisere forholdet som svært anspent. Han mener dette har påvirket utviklingen i saken.

Viksveen mener anklagene mot ham må ses i lys av Berge Furre-saken. Det var der spionen «Lanze» dukket opp første gang. Da Furre-saken endte resultatløst, gikk POT etter «Lanze», som de mener var identisk med journalist Viksveen, mener han.

- De hadde behov for å få et resultat i denne saken. Det er en politisk hevnakt etter Furre-saken, mener Viksveen.

(NTB)

HENLAGT: Mange gratulasjoner til Stein Viksveen i dag.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart