- Viktig å belyse hvordan eliten utøver makt

Pressegeneral Per Edgar Kokkvold syns det er uproblematisk at Dagbladet har innhentet egen habilitetsvurdering av utenriksministeren.

- VIKTIG: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund gir Dagbladet ros for å ha satt habilitet på dagsorden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- VIKTIG: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund gir Dagbladet ros for å ha satt habilitet på dagsorden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund ser ikke noe problematisk i at Dagbladet har bedt Kvale Advokatfirma vurdere Støres habilitet.

Det krever imidlertid at Dagbladet forholder seg kritisk til den juridiske vurderingen, og ikke tar den for uhildet sannhet, mener han.        

- Objektiv vurdering
- Det er jo ikke en prestasjon i seg selv å få en kritisk uttalelse fra et advokatfirma. Det er kanskje slemt å si, men det er jo blitt sagt at man kan få hva som helst ut av advokater bare man putter nok penger på dem, sier Kokkvold.  

- Men nå regner jeg med at Dagbladet ikke har bedt om en kritisk uttalelse om Støres habilitet, men en vurdering. Og så er det å håpe at advokatfirmaet har gjort en grunding og objektiv vurdering av saken, uten å skjele til at Dagbladet har en konflikt gående med Støre og UD, fortsetter han. 

- Uvanlig
Det er ikke vanlig at medier kjøper juridiske vurderinger og trykker dem, ifølge pressegeneralen.   

- Men dette er noe medier kan gjøre, slår han fast. 

- Nå mener ikke jeg at Dagbladet har drevet kampanjejournalistikk i denne saken, men kritisk journalistikk kan etter hvert utvikle seg til å bli en ren kampanje - og, som jeg har sagt flere ganger før, kampanjer er noe medier har lov til å drive. Dersom man mener at en politiker, Støre eller andre, har gjort en grov feil, så er det lov å drive saken fram, sier Kokkvold.    

Dagbladet kan ikke kritiseres for populisme, mener Kokkvold. 

- Man gjør jo ikke dette for å bli populær eller for å selge aviser. Da finner man noen andre å ta enn Norges mest populære politiker, sier han, og fortsetter: 

- Men det er viktig at saker om habilitet blir satt på dagsorden, noe som først og fremst Dagbladet nå har gjort. Norge er et lite land, noe som gjør det ekstra viktig å få belyst hvordan eliten utøver makt.