UNNTAKSTILFELLE: Det norske politiet kan i dag bare unntaksvis få tillatelse til å bære våpen - som her under 22. juli-rettssaken. I framtida kan alle utegående politifolk få gå rundt med en skarpladd pistol. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET
UNNTAKSTILFELLE: Det norske politiet kan i dag bare unntaksvis få tillatelse til å bære våpen - som her under 22. juli-rettssaken. I framtida kan alle utegående politifolk få gå rundt med en skarpladd pistol. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADETVis mer

- Viktig å gi politiet mulighet til å gjøre jobben

Frp ønsker Politiets Fellesforbunds ønske om generell væpning velkommen. Ap er lunkne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange justispolitikere har ventet lenge på å høre hva politiet mener selv; nå blir det en helt ny debatt, sier Ulf Leirstein (Frp) til Dagbladet.

Politiets Fellesforbund, som organiserer et stort flertall av landets polititjenestefolk, stemte i dag for å arbeide for generell bevæpning av politiet; i dag må betjentene be om tillatelse fra politimesteren eller dennes stedfortreder for å få tilgang på våpnene. Får forbundet det som de vil, kan alle betjenter i framtida få gå rundt med synlig våpen.

- Vil veie svært tungt Frp har lenge vært positive til generell bevæpning for de operative styrkene. Leirstein, som sitter i Stortingets justiskomité for partiet, tror dagens vedtak i Politiets Fellesforbund vil veie «svært tungt» når politikerne nå skal ta stilling til spørsmålet på ny.

- Vi ønsker ikke å tvinge våpen på politifolk som ikke ønsker det. Men det er viktig å gi politiet mulighet til å gjøre jobben, og sikre betjentene. Slik er det dessverre blitt, sier Leirstein.

En reform av reglene kan foregå på både regjerings- og stortingsplan; for tida er forkjemperne for generell væpning av politiet i mindretall på Stortinget. Nå som vedtaket foreligger fra Politiets Fellesforbund, gjør det den lovmessige prosessen desto lettere.

- Dette kommer på et svært beleilig tidspunkt, siden det er nå alle partiene jobber med programmet sitt. Jeg ser for meg at en lovendring kan være på plass i neste stortingsperiode, sier Frp-politikeren.

- Vil møtes på halvveien De rødgrønne er lunkne til å gi politifolk muligheten til enhver tid å gå rundt med en 9 mm pistol i beltet. Justiskomiteens nestleder Jan Bøhler (Ap) ønsker likevel å komme Politiets Fellesforbund i møte.

- Vi kan ikke forandre regelverket bare på bakgrunn av vedtaket i Politiets Fellesforbund. Likevel legger det betydelig press på Politidirektoratet og Justisdepartementet. Vi er ikke for generell bevæpning - men ønsker at det blir lettere å væpne tjenestefolkene i krisesituasjoner, sier Bøhler til Dagbladet.

Ap-politikeren sier han vil møte Politiets Fellesforbund «på halvveien». Dette innebærer f.eks. at politidistriktenes operasjonssentral får utvidet tilgang til å beordre bevæpning.

- Det må bli mindre av at man må ringe og vekke politimesteren eller visepolitimesteren midt på natta for å avklare dette, sier han.

Bøhler ønsker også at flere patruljer og avdelinger får såkalt framskutt lagring - at våpnene befinner seg nedlåst i politibilen.

- Det kan f.eks. gjelde politiet på Gardermoen eller trafikkenhetene. Betjenter skal også måtte slippe å løpe opp fem etasjer for å væpne seg under en krisesituasjon, sier han.

Frykter flere vil dø KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad ønsker under ingen omstendigheter generell væpning av politiet.

- Jeg frykter generell bevæpning vil føre til at narkotikaselgere, innbruddstyver, ranere, osv. bevæpner seg - og da begynner den onde sirkelen, sier Ropstad til Dagbladet.

Han mener norsk politi har vist at de klarer seg utmerket ved hjelp av mildere midler, og frykter konsekvensene av at politiet til enhver tid bærer våpen.

- Både politi og kriminelle vil opptre råere, og jeg frykter flere mennesker vil dø, sier han.

- Det er viktigere med økt bemanning, mer trening og bedre utstyr, slik at politiet er godt forberedt for de situasjonene de havner i.

KrF er stort sett fornøyd med dagens ordning med framstkutt lagring - men ønsker i likhet med Ap's Bøhler at ordningen utvides.

Det er uenighet om spørsmålet innad i politiet; de aller fleste av landets politimestre er imot generell væpning. Forbundsleder Arne Johannessen stiller seg på linje med Ap og KrF, og vil i første omgang utvide ordningen med nedlåste våpen, skriver Politiforum.

POSITIVE: Frp har lenge ønsket å væpne politiet. Her leder Siv Jensen og medlem i Stortingets justiskomité Ulf Leirstein. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
POSITIVE: Frp har lenge ønsket å væpne politiet. Her leder Siv Jensen og medlem i Stortingets justiskomité Ulf Leirstein. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer