Ny dyster rekord:

- Viktig å handle nå

FHI spår en dyster vinter med svært mange coronapasienter på sykehus. FHI-direktør Camilla Stoltenberg understreker at vi må handle raskt. Ahus forbereder nå å kunne utvide intensivkapasiteten ytterligere.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

De siste dagene har antall innlagte på sykehus økt, og to dager på rad er det nå satt innleggelsesrekord.

Mandag ligger 358 coronapasienter på norske sykehus, og over 100 av dem er innlagt på intensivavdeling.

Pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, sier at nivået på innlagte coronapasienter er likt det de hadde ved første og andre bølge i pandemien.

- Forskjellen er at den gang var det en topp og at det snudde der. Det tyder det ikke på at det gjør nå, sier Bayer til Dagbladet.

FHIs nye risikorapport, som kom mandag, tegner et dystert bilde for de kommende ukene, dersom det ikke tas grep. De vurderer at det er stor sannsynlighet for en økende epidemi i landet i perioden desember-januar, og mener at denne økningen vil være stor.

- Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikron-varianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten, skriver FHI.

Opp mot 200 innleggelser daglig

Instituttet mener at omikron vil bli dominerende om kort tid, og frykter det vil medføre en bølge av syke coronasmittede.

- Selv om omikron-varianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag. I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller til Dagbladet at disse tallene er realistiske dersom det ikke innføres flere tiltak.

- Vi må begrense spredningen av omikron-varianten, og det må skje raskt.

Tiltakene Stoltenberg trekker fram er vaksinasjon, kontaktreduserende tiltak og tiltak som omhandler begrensninger, avstand og mobilitet.

- Må bare tåle det

Myndighetene hadde mandag formiddag møte med kommunene om nye tiltak, og tiltakene vil bli presentert på en pressekonferanse klokka 20. Det tar imidlertid noe tid fra tiltakene blir iverksatt og til det gir utslag på smittespredningen.

- Dersom antallet nye innleggelser først begynner å vokse dramatisk, vil ingen tiltak umiddelbart kunne stoppe stigningen; det vil være noen ukers forsinkelser.

Anders Bayer ved OUS forteller at de har 47 pasienter innlagt med corona nå. 23 ligger på intensivavdelingen og 18 av dem på respirator.

- Vi er nå akkurat der vi var med hensyn til intensivbelegg på samme nivå som toppen under bølge én og tre, sier Bayer til Dagbladet.

Bayer sier de har sett hvilken vei det går nå over tid og at de har gode planer for en forsvarlig pasientbehandling også for coronapasienter i tida framover.

- Vi må bare tåle det som kommer, og det gjør vi ved å skalere vår totale virksomhet deretter og iverksette de tiltak som er nødvendige, sier pressevakta på sykehuset.

Sykehusene har gjennom pandemien blitt vant til å justere oss fra tid til annen, ifølge Bayer.

- Men dette er selvfølgelig en krevende situasjon for utsatte personalgrupper som nå er slitne etter 21 måneder med pandemi, legger han til.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om et omfattende smittesporingsarbeid i forbindelse med det nye omikron-viruset. Reporter: Frode Andresen. Video: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Prioritering av pasienter

- Forrige gang vi så disse innleggelsestallene stengte samfunnet ned - hvorfor gjør det ikke det nå?

- Vi er i en annen situasjon nå. Vi har vaksinert store deler av befolkningen og det er god beskyttelse mot alvorlig sykdom av deltavarianten, sier Stoltenberg i FHI.

Direktøren forteller at sykehusene så langt har meldt at de klarer å gi forsvarlig hjelp til pasientene sine.

- Kan vi se i Norge at sykehusene må begynne å prioritere bort pasienter?

- Risikoen for det er det som bidrar til at vi mener det er viktig å handle nå.

Vurderer å utvide

Viseadministrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus), Jørn Limi, skriver i en mail at de er i en situasjon med sterkt press på intensivkapasiteten, og at situasjonen er svakt økende.

Limi skriver at de har nedskalert avdelinger for å mobilisere arbeidskraft og styrke intensivområdene.

Blant annet vedtok sykehuset 19. november å ta ned operasjonsstuer på sentraloperasjonen for å frigjøre sykepleierårsverk til styrking av intensivområdet.

- Konsekvensen av nedtaket av de to operasjonsstuene er at planlagte operasjoner er redusert med om lag 20 prosent ut fra behovet for å styrke intensivkapasiteten. Det skjer etter en streng medisinsk vurdering. Øyeblikkelig hjelp og kreft prioriteres, og bare de operasjoner hvor det er lite risiko for prognosetap utsettes, skriver Limi.

Han legger til at Ahus følger situasjonen og forbereder nå å kunne utvide intensivkapasiteten på Nordbyhagen med opp til 16 plasser.

- Dette vil innebære en ytterligere reduksjon av operasjonskapasiteten for planlagte operasjoner og at enda flere av våre ansatte må flyttes til oppgaver og pasientgrupper de ikke jobber med til vanlig, skriver sykehusdirektøren.

Per i dag har Ahus til sammen 42 innlagte coronapasienter. 35 av dem på avdeling Nordbyhagen i Lørenskog. 11 av 12 pasienter på intensivavdelingen på Nordbyhagen har coronasykdom.

- Det viktigste tiltaket

Jørn Limi ved Akershus universitetssykehus skriver at 37 av 153 innlagte coronapasienter i november var uvaksinerte. I ytterligere 51 tilfeller er vaksinestatus usikkert.

Foreløpig er det ikke nok kunnskap for å avklare alvorlighetsgraden ved sykdomsforløpet ved omikron-smitte. Foreløpig kan det også se ut til at vaksinene ikke hjelper i like stor grad mot smittespredning av omikron-varianten.

Stoltenberg sier at de imidlertid regner med at vaksinen fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom.

- Vi kan nesten ikke få understreket godt nok hvor viktig det er å vaksinere seg med både første, andre og tredje vaksinedose for å beskytte seg, sier Stoltenberg.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, trekker fram at vaksinasjon fortsatt er det viktigste tiltaket vi har.

- Vi har fullt trykk på å tilby oppfriskningsdoser og første dose til de som ikke har tatt den enda, sier Vold til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer