Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Viktig å ikke glemme

I dag er det én måned siden flodbølgene rammet Sørøst-Asia. En slik dag er viktig å markere, mener psykolog Magne Raundalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mentalt sett har det å markere en slik dag positiv effekt fordi det gir en inngang til en annen uttrykksmåte enn det vanlige. Man snakker sammen og tar fram tanker og følelser i et fellesskap. Man kan jo ikke glemme og de som er berørt vil gjøre situasjonen håndterbar. Livet må gå videre, og det gjelder å finne trinn å gå videre på. Å markere dagen kan være et slikt trinn. Alt som er tungt blir lettere når man deler det med noen. For oss rundt er det viktig å markere dagen for å vise de berørte at vi ikke glemmer, sier Raundalen.

Naturlig

Mange har sett fram til dagen i dag. Andre gruer seg. Noen vil tenne lys for ofrene.

- Dette er en viktig dag fordi man er med på å bekrefte at dette er noe som skal være i langtidshukommelsen vår og at vi ikke skal glemme de som er berørte. Det har også betydning for oss som ikke er direkte berørt. For min egen del føles det godt å kunne være sammen med berørte tamiler i Bergen på denne dagen. Samtidig er det noen som gruer seg. Alle slike markeringer gjør hendelsen virkelig. Og ettersom tiden går, kan det gjøre mer vondt fordi «bedøvelsen» går ut. Men det kan også bli bedre. Smerte i sorg er også nærhet. I tillegg er det slik at det meste kommer tilbake på slike dager. Man har kanskje kommet seg i jobb igjen og er i gang med å møte dagens krav og man har en kontrollert tilkobling til smertene. Men på slike dager kommer alt opp på en gang, forklarer han.

Skånsom

På dager som denne er det særdeles viktig at mennesker som er berørte behandles varsomt, mener psykologen.

- Vi bør tenke på at det er to katastrofer. Den som rammet oss og den som rammet fattige land med krig og vanstyre. For meg blir det viktig å ringe til dem som har mistet noen eller savner noen. Et budskap til alle som ikke er direkte berørt er å være forsiktige i tilnærmingen til de berørte. Noen er redde for å gå ut i dag; redde for å bli overveldet. Mange har sagt til meg at de gjerne vil ha en sms eller et brev framfor en mer direkte kontakt. Men man kan gjerne ta en telefon og spørre om og når man kan snakke sammen, mener psykiateren.

Reaksjoner

- Hvilke reaksjoner kan komme på en dag som denne?

- Barn kan få søvnproblemer og vonde drømmer. De kan få behov for litt lenger tid på sengekanten og mange vil ha behov for mye voksenkontakt. Da er det viktig at de voksne tar seg tid til det. Når det gjelder voksne, så vil det store flertall av de som er berørt reagere postitivt på en slik dag. Men andre igjen har det så vondt at de synes det blir overflatisk å markere dagen i forhold til hvordan de har det på innsiden, sier Raundalen. Han råder pårørende til å planlegge dagen.

- Vær sammen med noen som man ønsker å være sammen med. Ha nærmest dem man vil ha nærmest. Det er ikke ubetydelig å gjøre noe fint sammen. Det kan også være lurt å planlegge en best mulig avslutning på dagen, sier Raundalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media