Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Viktig å unngå etnisk konflikt i Sør-Sudan

Sier alt må gjøres for å unngå at konflikten i landet får etniske dimensjoner.

ADVARER: Hilde Frafjord Johnson sier den viktigste oppgaven hennes på vegne av FN er å bidra til stabilitet i Sør-Sudan, sørge for at rettssikkerhet og menneskeretter ivaretas og beskytte sivile. Foto: Rune Myhre / Dagbladet
ADVARER: Hilde Frafjord Johnson sier den viktigste oppgaven hennes på vegne av FN er å bidra til stabilitet i Sør-Sudan, sørge for at rettssikkerhet og menneskeretter ivaretas og beskytte sivile. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, sier alt må gjøres for å unngå at konflikten i landet får etniske dimensjoner.

- Det er avgjørende at presidenten er klar og tydelig på at alt må gjøres for å unngå dette, og det gjorde han også klart på en pressekonferanse onsdag, sier Johnson til NRK.

Hun understreker at både president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar har «multietnisk støtte på hver sin kant».

Flere hundre mennesker er de siste dagen drept i kamper mellom soldater som støtter Kiir og andre som støtter Machar, som ble avsatt tidligere i år. De to tilhører hver sin etniske gruppe, og Johnson sier til NRK at hun frykter noen vil utnytte urolighetene i etnisk sammenheng.

Presidenten beskylder Machar for kuppforsøk søndag, en anklage Machar avviser.

- Presidenten er ganske klar på at situasjonen er under kontroll, ikke minst i hovedstaden Juba. han sier samtidig at det er noen uroligheter i delstatshovedstaden Bor i Jonglei, der det nå pågår kamper, forklarer Johnson. Hun sier det også har vært mindre alvorlige hendelser tre eller fire andre steder i landet.

Spesialutsendingen sier den viktigste oppgaven hennes på vegne av FN er å bidra til stabilitet i landet, sørge for at rettssikkerhet og menneskeretter ivaretas og beskytte sivile.

- Vi har om lag 20 000 mennesker i de to basene vi har i Juba og i basen til verdens matprogram. Vi må gi dem det nødvendigste.

(NTB)

PÅ FLUKT: Sivile har søkt tilflukt hos FN utenfor hovedstaden Juva i Sør-Sudan. Foto: Reuters / NTB scanpix
PÅ FLUKT: Sivile har søkt tilflukt hos FN utenfor hovedstaden Juva i Sør-Sudan. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer