Viktig å være åpen

Barn som har to fedre, to mødre, surrogatmor eller donor har ingen større problemer enn andre barn, viser ny forskning.

VIKTIG MED DEDIKERTE FORELDRE:  Det fins ingen holdepunkter i forskningen om at barn som blir til ved assistert befruktning blir mer mobbet enn andre, sier professor Arne Sunde. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
VIKTIG MED DEDIKERTE FORELDRE: Det fins ingen holdepunkter i forskningen om at barn som blir til ved assistert befruktning blir mer mobbet enn andre, sier professor Arne Sunde. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HISTORIEN OM SURROGATMOREN RENATE STÅR PÅ TRYKK I DAGBLADET MAGASINET. LES DEN PÅ DAGBLADET PLUSS HER.

Kvaliteten på forholdet mellom foreldre og barn er viktigere for barnas utvikling enn hvordan de er blitt til i følge Susan Golombok, som er professor ved senter for Family Research ved universitetet i Cambridge.

Golombok har i flere år forsket på nye familieformer, og undersøkt om de nye familene er annerledes. Konklusjonen er at at barn som er født ved hjelp av sæddonasjon, eggdonasjon og surrogati er like harmoniske som dem som har blitt til på naturlig måte.

Identitetsproblemer
 Det har vært en gjengs oppfatning at barn som er blitt skapt på denne måten kan få det vanskelig. At de kan få identitetsproblemer. Golombok, som har fulgt slike familier i et par tiår, konkluderer at slik er det ikke.

Men det som er viktig er at foreldre i slike familier snakker åpent om hvordan barna er kommet til verden.

 Gjør de det, blir det like naturlig å være et prøverørsbarn eller et surrogatbarn som ett som er blitt til ved naturlig befruktning. Hennes forskning viser at de barna som fikk vite at de var resultat av kunstig befruktning i en tidlig alder, bare syntes dette var spennende.

Om foreldrene holdt tilblivelsen hemmelig, og det ble avslørt seinere, viste det seg at mange av barna fikk problemer.

For surrogatmor Renate (37), som Magasinet skrev om lørdag, var det vesentlig å være en åpen surrogatmor. At barna vet at hun har født dem.

Lite mobbing

 - Argumentet mange drar opp mot surrogati er at dette ikke er til barnets beste. Men har disse barna det vondt? Nei, svarer professor ved NTNU, Arne Sunde, og legger til:

- Det fins ingen holdepunkter i forskningen om at barn som blir til ved assistert befruktning blir mer mobbet enn andre.

Den rivende utviklingen på fertilitetsområdet innebærer at enkelte barn nå kan ha flere foreldre: En eggdonor, en sæddonor, og ei surrogatmor som går gravid, pluss to sosiale foreldre som barna kaller mamma og pappa, pappa og pappa eller mamma og mamma, om foreldrene er homofile eller lesbiske.

I verdens største undersøkelse om homofile foreldre som er foretatt ved universitetet i Melbourne i Australia, viste deg seg at barna i disse familiene hadde det mer enn ålright.

Undersøkelsen er basert på data fra 500 barn over hele landet.

- Homofile og lesbiske par som så sterkt har ønsket seg barn er gode og dedikerte foreldre. Det merker barna som vokser opp i disse familiene, sier Sunde.

HISTORIEN OM SURROGATMOREN RENATE STÅR PÅ TRYKK I DAGBLADET MAGASINET. LES DEN PÅ DAGBLADET PLUSS HER.

SURROGAT:  Bergenskvinnen Renate står fram som surrogatmor i dagens Magasinet. Les også saken på Dagbladet Pluss.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SURROGAT: Bergenskvinnen Renate står fram som surrogatmor i dagens Magasinet. Les også saken på Dagbladet Pluss. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer