- Viktig å være tøff i klypa når det trengs

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller den ukrainske ambassadøren inn på teppet.

TØFF I KLYPA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller inn den ukrainske ambassadøren. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
TØFF I KLYPA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller inn den ukrainske ambassadøren. Foto: Bjørn Langsem/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) meldte etter Stortingets spørretime onsdag at han vil kalle den ukraniske ambassadøren inn på teppet.

- Det er viktig å være tøff i klypa når det trengs, men vi skal også vise at det finnes en vei tilbake til det internasjonale samfunnet, sa Støre til pressen etter dagen spørretime.  

Kalles inn på teppet
I møtet med den ukrainske ambassadøren vil Støre gi uttrykk for bekymringen som onsdag kom fra i Stortinget, knyttet til  landets tidligere statsminister Julija Timoshenko, som soner en syv år lang dom for maktmisbruk. Flere mener dommen er politisk motivert.

Timoshenko begynte å sultestreike for 12 dager siden, i protest mot den dårlige behandlingen og mishandlingen hun hevder skjer i fengselet.

Krav fra ledere Forrige uke fortalte Timoshenko at en fengselsbetjent slo henne i magen og vred armene hennes, mens hun ble ført til legen mot sin egen vilje. Her skulle hun bli behandlet mot kroniske ryggsmerter.

USA har også gått ut og krevd at den tidligere statsministeren må settes fri. Flere europeiske ledere har allerede fordømt omstendighetene hun soner under, skriver Reuters.

Angela Merkel uttalte at hun til og med vurderer boikott at fotball-EM, som skal avholdes i juni, på grunn av denne saken. Også ledere i Sverige og Tyskland er kritiske til det som skjer i Ukraina, og norsk UD har fortalt at de følger med på saken, som de kaller alvorlig.

- Stille fra Norge
I dagens spørretime var det Høyres Ine Marie Eriksen som tok opp problemstilling i et spørsmål til Støre. Hun listet opp reaksjonene fra de ulike verdens lederne, og viste særlig til Ankela Merkels trussel om fotball-EM boikott, og lurte på hvorfor det var «helt stille» fra Norge.

Støre avviste kontant at det var stille fra Norge, og framla for Stortinget at Norge har slutter seg fullt og helt til de mange protestene mot regimet i Ukraina den siste tiden. Han fortalete også at norsk UD har tatt opp problemstillingen gjennom diplomatiske forbindelser via ambassaden i Kiev. 
 
- Men hvorvidt vi skal gå inn for boikott av sportsarrangementer, så er jeg nølende til det, sa Støre i Stortinget.     
 
Det var opposisjonen til dels enig i:

-Jeg kan være enig med utenriksministeren i én ting: Det vil neppe gjøre inntrykk på noen dersom Norge skulle erklære at vi boikotter
fotball-EM i Ukrania. For å kunne boikotte et arrangement, bør man vel først være kvalifisert for det det, sa Dagfinn Høybråten (Krf).     

Ikke isoloasjon
Støre mener den viktigste kanalen for å legge press på Ukrania, vil være gjennom Europarådet og Organisasjonen for sikkereht og samarbeid i Europa (OSSE), der Ukrania vil ta over formannskapet i 2013, 

- OSSE er et verdifelleskap, og da må vi kunne forvente at det landet som har formannskapet der, slutter seg til de verdiene og følger dem, sa Støre til pressen etter spørretimen.  

Jonas Gahr Støre (Ap) er internasjonalt kjent og til dels omstridt for sitt syn på dialog med trøblete regimer, som Hamas.  

Konsekvenser The Guardian skriver at de internasjonale reaksjonene på Timoshenke-saken så langt kan få store konsekvenser for avviklingen av fotball-EM, om det ikke kommer en snarlig løsning.

Timoshenko sitter for øyeblikket fengslet i Khariv, øst i Ukraina. Byen er stedet der Tysklands første kamper mot Nederland skal holdes den 13. juni.

På grunn av hennes helsetilstand har den nye rettssaken mot henne blitt utsatt.

Hevtokt
Tyske leger har besøkt Timoshenko ved et par anledninger, og insisterer på at hun trenger medisinsk hjelp. Med støtte fra utenriksministeren har de tilbudt å behandle henne i Tyskland.

Den nye rettssaken, som flere hevder er poltisk motiveret, begynte tidlig i april, denne gangen for påståtte skatte-uregelmessigheter på 90-tallet. Dersom Timoshenko blir dømt også i denne saken, risikerer hun å sitte i fengsel fram til 2023.

Støre mener det situasjonen til Timoshenko bunner i en vedvarende dynamikk der det skiftende regimer tar hevn på regimet før dem. Han mener det er grunn til å tro at den pågående rettssaken mot den tidligere statsministeren, er et slikt «hevntokt».

- Ukrania er et land jeg mener har tatt to skritt fram og ett tilbake. Og nå har det vel tatt et skritt tilbake igjen, sa Støre. 

Nåværende president i Ukraina, Viktor Janukovitsj, har beordret en etterforskning av hendelsen der vakter skal ha utøvd vold mot Timoshenko.

BLÅMERKER: Dette bildet, som ble frigitt 27 april, viser den tidligere statsministeren i Ukrania Julia Timoshenko med blånmerker. Hun hevder merkene stammer fra mishandling i fengselet. Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA
BLÅMERKER: Dette bildet, som ble frigitt 27 april, viser den tidligere statsministeren i Ukrania Julia Timoshenko med blånmerker. Hun hevder merkene stammer fra mishandling i fengselet. Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA Vis mer