Nyttårsråd:

- Viktig at folk følger anbefalingene

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det ikke anbefales å ha for mange nærkontakter.

NYTTÅRSAFTEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog håper at folk etterlever de smitteverntiltakene som er innført, også under nyttårsfeiringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTTÅRSAFTEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog håper at folk etterlever de smitteverntiltakene som er innført, også under nyttårsfeiringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

15. desember innførte regjeringen en rekke nasjonale coronatiltak for å unngå en smitteoppblomstring over jula.

Ett av rådene er at man ikke bør oppholde seg mer enn 20 personer innendørs på private sammenkomster, maks en gang mellom jul og nyttår. Ellers gjelder anbefalingen om at maks ti personer samles.

Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier til Dagbladet at han håper på at folk etterlever de tiltakene som er innført.

- Hvis folk følger anbefalingene, så vil risikoen for å få en stor oppblomstring akkurat rundt nyttår være vesentlig mindre, enn hvis man gjennom jula var i mange store selskaper. Men når mange møtes, uavhengig av om det er nyttår eller ikke, så vil det kunne bidra til en viss smitteoppblomstring, sier Guldvog til Dagbladet.

- Er du bekymret for nyttårseffekten med stigende smittetall?

- Jeg er verken veldig bekymret eller ikke bekymret. Jeg synes at det er veldig viktig å følge dette tett, og det er viktig at folk følger de anbefalingene som er gitt for å holde smittespredningen på et kontrollert nivå, sier helsedirektøren.

Nyttårskyss

Det er forventet at det er mange fra ulike husstander som skal møtes til nyttårsfeiringen.

Når flere personer møtes er det også muligheter for å møte en person som man kanskje får et ekstra godt øye til.

Derfor har helsedirektøren en oppfordring til dem som tenker å kysse på nyttårsaften:

- Helsemyndighetene gir verken forbud eller anbefalinger mot å kysse fremmede på nyttårsaften eller på andre tidspunkt, men det er jo å anbefale at man begrenser antallet som man har tett kontakt med, og det gjelder også på nyttårsaften, sier Guldvog til Dagbladet.

Han understreker dermed at det er antallet nærkontakter som er avgjørende.

- Noen blir sikkert kjærester for første gang på nyttårsaften, og da blir det jo naturlig å kysse den personen. Det er antall kontakter som er avgjørende. Hvis man klarer å holde antallet på et relativt lavt nivå, så bør risikoen for en stor smittespredning være mer begrenset, sier helsedirektøren.

ADVARER: Helsedirektør Bjørn Guldvog minner om at pandemien ikke er over, og at noen fremdeles er mindre beskyttet. Vis mer

Unngår massespredning

I starten av desember ble over hundre personer smittet med omikron-varianten på det mye omtalte julebordet på Louise i Oslo.

Guldvog er ikke like bekymret for at det kan oppstå en liknende massespredningshendelse av viruset etter nyttårsaften, så lenge alle etterlever coronatiltakene.

- Hvis vi begrenser antallet vi møter til enten ti eller 20, så vil spredningen av smitte i utgangspunktet begrense seg til bare de personene. Det vil jo være langt færre enn hvis man hadde hatt ansamlinger med hundrevis av mennesker på nyttårsaften, sier han.

Hvis man likevel skulle være uheldig å få et smitteutbrudd, så sier Guldvog at et begrenset antall gjester vil gjøre smittesporingen mye enklere.

Test før nyttårsfeiring

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det kan være en god idé å ta en hjemmetest før man skal møtes med mange personer.

- Har man selvtester hjemme og ønsker å bruke dem før man skal møtes med andre mennesker, så kan det være veldig lurt, sier han til Dagbladet.

Han understreker at man bør ta testen rett før man drar for å være på den sikre siden.

- Det viktigste er å kjenne etter om man har symptomer. Hvis man får vondt i halsen, hodepine eller feber, så bør man ikke delta. Også selv om selvtesten er negativ.

Per i dag kan man ikke selv registrere det positive svaret på en selvtest hos helsemyndighetene. Guldvog opplyser til Dagbladet at de nå jobber for å finne en løsning der man kan registrere testresultatet selv.

- For å få en god oversikt over sykdomsutviklingen og det samlede forbruket av tester, så vil det være en fordel at vi også gir muligheter for å registrere selvtestene. Dette er noe som vi jobber med og som vi forhåpentligvis finner løsninger på etter hvert, sier Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer