Viktig at man ikke kan gjemme seg bak religion

Jan Bøhler er fornøyd med rettens prinsipielle holdning i dommen mot Krekar.

BEROLIGET: Justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Jan Bøhler etter dommen mor mullah Krekar at det er viktig at man ikke kan gjemme seg bak religion. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
BEROLIGET: Justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Jan Bøhler etter dommen mor mullah Krekar at det er viktig at man ikke kan gjemme seg bak religion. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Najumuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som mulla Krekar, ble i dag dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett. Mulla Krekar var tiltalt for drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg og tre kurdere.

Religion - Det viser at retten mener man ikke kan framsette drapstrusler mot mennesker under dekket av religion. Dommen slår fast at man ikke kan utføre slike handlinger under dekket av sharialover, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. Han fremholder at han uttaler seg over en dom som ennå ikke er rettskraftig.

Skal ikke aksepteres - Det er et viktig signal at trusler mot myndighetspersoner, i dette tilfellet Erna Solberg, tas svært alvorlig i Norge. Det å skulle påvirke myndighetspersoner i form av trusler skal ikke aksepteres, sier Jan Bøhler til Dagbladet.

Hvis dommen blir rettskraftig og Krekar blir sittende fem år i fengsel peker Bøhler på at man får bedre tid til å påvirke en eventuell utkastelsessak.

- Da har man mulighet til jobbe med et utvisningsvetak for å efekture det. Vi sender ingen til galgen, det står fast, men vi får bedre tid til å forberede en eventuell utvising. Det er en fordel, sier Jan Bøhler.

I rettsalen sa dommeren følgende:

- Ved å eksplisitt true Erna Solberg ville han vise at et initiativ fra en statsråd i utvisningssaken medfører hevn. Det var hans hensikt å påvirke statsråder og stortingsrepresentanter, sa dommer Per Fleisje i Oslo tingrett.

Påvirker regjeringen
- Retten finner det bevist at truslene ble framsatt mot blant andre Erna Solberg, sier dommeren, som mener en slik trussel også var egnet å påvirke den sittende regjeringen.

Skaper alvorlig frykt
Retten mener det var bevist at Krekars uttalelser er egnet til å skape alvorlig frykt, sa dommer Per Fleisje om Krekars uttalelser om en av de tre kurderne han er tiltalt for å ha drapstruet.

Dommeren konkluderte også med at truslene fra Krekar mot en av de andre kurderne fremstår som "særlig farlig" og at uttalelsene om alle kurderne er egne til å fremkalle alvorlig frykt. Han blir dermed dømt for drapstrusler mot disse tre kurderne.

Kunne drepes
- Krekar ga uttrykk for at de kunne drepes. To av dem hadde brent deler av Koranen, den tredje hadde brukt et krenkende bilde på en bok, gjengir dommeren Per Fleisje i Oslo tingrett.

- Samlet utgjør dette trusler i lovens forstand, sier dommeren om uttalelsene om norskkurderne.

- Denne rettssaken har vist at Krekar vil handle i strid med norske regler. (...) Han bruker også sin autoritet til å oppfordre andre til å følge Sharia på tvers av norsk lov.

Dommeren slår fast at hensikten med uttalelsene var å urettmessig hindre myndighetene i å effektuere utvisningsvedtaket mot ham.

- Grunnleggende nasjonale sikkerhetsinteresser taler for at Krekar vises ut av landet, sa dommeren.

Etter en liten samtale med sin advokat Brynjar Meling valgte mulla Krekar å anle saken på stedet.

- Det er klart jeg gjør det, sa Krekar på dommerens spørsmål.

Krekar selv nektet å svare på noen spørsmål fra norske medier og sier han bare snakker med al-Jazeera.