- VIKTIG: - Det er viktig at de paragrafene vi har fått i straffeloven de siste årene, om støtte og finansiering av terrorvirksomhet, tas i bruk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- VIKTIG: - Det er viktig at de paragrafene vi har fått i straffeloven de siste årene, om støtte og finansiering av terrorvirksomhet, tas i bruk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Viktig at miljøene som sympatiserer med terror, ser at faktisk handling får alvorlige strafferettslige konsekvener

- Sender et kraftig signal, sier Hadia Tajik (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i dag pågrepet og siktet tre menn for å være med i - eller støtte en - terrororganisasjon.

To av de pågrepne er et brødrepar fra Bærum på 24 og 27 år. Begge er norske statsborgere født i det tidligere Jugoslavia. De ble pågrepet på samme adresse.

PST ber i første omgang om fire ukers varetektsfengsling for de tre.

- Kraftig signal Leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), understreker at hun ikke kan omtale seg den konkrete saken. På generelt grunnlag sier hun likevel:

- Det er viktig at de paragrafene vi har fått i straffeloven de siste årene, om støtte og finansiering av terrorvirksomhet, tas i bruk. Det er viktig at de tas i bruk slik at de miljøene som sympatiserer med terrororganiasjoner, som vi vet finnes, ser at det å omsette sympatien i faktisk handling, får strafferettslige konsekvenser av alvorlig art. Det sender et kraftig signal til dem som kan være besnæret av ideen av å dra til Syria for å bli fremmedkriger der, eller evntuelt for å tilegne seg ferdigheter som kan utgjør en trussel i Norge.

- Generelt sett vil jeg si at det er betryggende at PST fanger opp personer som kan stå i ledetog med terrororganisasjoner, sier Hårek Elvenes, Høyre-representant i justiskomiteen på Stortinget.

Han understreker at han ikke kan kommentere den konkrete saken.

- Både PST og E-tjenesten har vært klare på at man må være oppmerksomme på forhold som dette. Og jeg har absolutt inntrykk av at det politiske miljøet også er det, sier Elvenes, og legger til:

- Det kan nå vise seg at advarslene som PST og E-tjenesten har kommet med, er høyst reelle.

- Ekstremisme er en trussel SV-leder Audun Lysbakken reagerte da Dagbladet lørdag brakte et intervju med norske Umm Salahudeen (krever innlogging til Dagbladet pluss).

PST anser kvinnen tidlig i 20-åra for å være helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge, og hun bekreftet å ha hatt en rekke samtaler med nordmenn som nå kriger i Syria. Samtidig gikk hun åpent ut med støtte til ISIL, den samme terrororganisasjonen som de tre pågrepne nordmennene ifølge PST hadde planer om å slutte seg til.

Til Dagbladet sier Lysbakken i dag at han ikke har forutsetninger for å kommentere den konkrete pågripelsen.

- Det blir en sak for rettssystemet. Men generelt mener jeg det er viktig at PST prioriterer arbeidet med å kartlegge, og følge opp, personer med tilknytning til organisasjoner som kan tenkes å bruke politisk vold, både islamistiske og høyreekstreme. Vi vet ekstremisme er en trussel, og det er viktig at flomlyset settes på ekstreme grupperinger, sier han.

Vifte av tiltak Tajik mener Norge bør gjøre mer for å forebygge radikalisering.

- Hver gang politiet seg nødt til å pågripe noen for skjellig grunn til mistanke om delta i eller støtte en terrororganisasjon, er det en falliterklæring fra samfunnet for øvrig.

Hun viser til Aarhus i Danmark, der kommunen og politiet samarbeider tett om forebygging av radikalisering og oppfølging av folk som kommer hjem igjen etter å ha deltatt i borgerkrigen i Syria.

 - Den arbeidsmodellen, der kommune og politiet tar i bruk en vifte av tiltak for å fange opp ungdom på vei inn i miljøene som sympatiserer med terror, bør inspirere, sier Tajik, som så seint som fredag i Dagbladet forrige uke ga uttrykk for bekymring for islamistisk terror i Norge.

- Foreldre og resten av samfunnet har også en viktig rolle. Forskning viser at mange av dem som har blitt islamister har gått inn en identitetskrise uten tilstrekkelig bagasje om egen religion, da er det lett å bli forført av karismatiske opinionsledere om hva som er «den sanne» måten å praktisere på, sa hun da.