Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Viktig at vi kan kose oss

Oslo-borgere tyr til utepils tross strenge restriksjoner. Bybildet i Oslo lørdag ettermiddag bar ikke preg av en nasjon i kriseberedskap.

HOLDER AVSTAND: Uteserveringene holdt åpent lørdag, men gjestene måtte holde avstand. Likevel var det relativt fullt i bybildet i Oslo lørdag ettermiddag. Bildet er av uteserveringen Grünerhaven. Foto: Daniel Nerli Gussiås
HOLDER AVSTAND: Uteserveringene holdt åpent lørdag, men gjestene måtte holde avstand. Likevel var det relativt fullt i bybildet i Oslo lørdag ettermiddag. Bildet er av uteserveringen Grünerhaven. Foto: Daniel Nerli Gussiås Vis mer

Til tross for strenge restriksjoner fra både byråd og nasjonale myndigheter, trakterte Oslo-borgerne i ettermiddag gater, parker og uteserveringer som om det skulle være en tilnærmet vanlig lørdag i hovedstaden.

Dagbladet tok ferden mellom de noen av store samlingsstedene i hovedstaden, og ble stort sett møtt av mye folk.

Man kunne likevel merke at folk holdt mer avstand enn vanlig, og de fleste vi observerte sammen var sjelden i større grupper enn to og to.

Ikke alle var like snakkesalige da det kom til hvorfor de valgte å nyte en utepils i finværet, men de som ytret seg var rimelig samstemte.

Kompisene Rune Hegrand og Roger Rustad valgte å nyte finværet på uteserveringsstedet Grünerhaven, midt på Grünerløkka. På direkte spørsmål om de selv synes det var greit å ta en utepils akkurat i dag, var begge klar i sin tale.

- Ja, jeg synes dette er helt perfekt, sier Rune Hegrand til Dagbladet.

Kompisen på andre siden av bordet passer samtidig på å legge til at de også tar sine forholdsregler.

- Vi passer på at det er avstand, men vi to omgås hele tiden ellers, så for oss går det helt fint å sitte rundt samme bord. Vi holder oss unna andre, og nå stenger også alt klokka 21 i kveld. Vi må vel hjem snart, sier Roger Rustad.

- Det er viktig at vi kan kose oss litt også, legger Hegrand til.

Saken fortsetter under bildet.

MENER DET ER VERRE PÅ FJELLET: Kompisene Roger Rustad (t.v.) og Rune Hegrand. Her nyter de to finværet på uteserveringen Grünerhavnen. Foto: Daniel Nerli Gussiås
MENER DET ER VERRE PÅ FJELLET: Kompisene Roger Rustad (t.v.) og Rune Hegrand. Her nyter de to finværet på uteserveringen Grünerhavnen. Foto: Daniel Nerli Gussiås Vis mer

- Hva tenker dere om restriksjonene som er gjort? Er det nok?

- Vi ser at regjeringa også er på tilstelninger hele tiden, så jeg tenker det. Tar man en tur opp i Grefsenkollen er det nesten som et 17. mai-tog oppover der. Sammenliknet med det som skjer ute i marka er dette ingenting, fastslår Hegrand.

Kompanjongen mener folk nå er lei av å sitte inne, og at man ser konsekvensene av det i bybildet.

- Folk tenker nok at de bare må ut.

SE NÅ: Siste nytt om coronaviruset Vis mer

- Sliter det norske folk med å innse alvoret?

- Det er vanskelig å si. Om statistikkene går feil vei, må folk holdes inne i større grad enn nå. Det blir spennende å se framover, sier Rustad.

Etter alle solemerker er dagens utepils uansett den siste for ei stund i hovedstaden, ettersom byrådet vurderer å stenge all servering. Det synes de to er synd.

- Nå får vi vel se hva som skjer, men om dette er den siste på ei stund, da blir det stusslig. Mange vil nok slite om det blir enda strengere nå, sier de nærmest i kor, mens de er enige om at de ikke ser for seg et portforbud i Norge.

I alle fall ikke enda.

- Vil ha portforbud

To som tenker litt i andre baner er kompisene Håkon Røsten og Aryan Sadeghi. De to hadde nesten ikke vært utenfor leiligheten sin de siste to ukene, og var derfor klar på at dagens lille luftetur i Birkelund-parken var høyst nødvendig.

- Jeg tenker at det er greit så lenge man holder avstand. Vi har holdt oss innendørs lenge nå, så jeg skjønner absolutt at folk vil ut. Sånn som det er nå, er det greit, sier Røsten til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

SER FOR SEG PORTFORBUD OM IKKE LENGE: Kompisene
SER FOR SEG PORTFORBUD OM IKKE LENGE: Kompisene Vis mer

De mener likevel myndighetene kanskje ikke har gjort nok med å få folk til å holde seg inne.

- Jeg tror kanskje portforbud er veien å gå framover. Det er jo nesten sånn at man håper at det blir sånn, sier Sadeghi, som også forteller at det har blitt flere øl over Skype i kompisgjengen den siste tida.

Måtte ta en vurdering

POPULÆRT TILHOLDSSTED: St. Hanshaug-parken var ikke overbefolket lørdag. Foto: Daniel Nerli Gussiås
POPULÆRT TILHOLDSSTED: St. Hanshaug-parken var ikke overbefolket lørdag. Foto: Daniel Nerli Gussiås Vis mer

I parken på St. Hanshaugen er det alltid fullt opp med folk. Denne lørdagen var ansamlingen derimot betydelig mindre.

Dagbladet tok seg en prat med småbarnsforeldrene Erling Brunscoow og Åsne Talåsen.

De innrømmer at de måtte tenke seg om to ganger før de tok turen ut i parken i dag, nettopp på grunn av frykten for store folkemengder på trilletur.

- Vi snakket litt om det tidligere i dag, faktisk. Det å holde avstanden er viktig, ellers tenker jeg det er greit. Jeg synes det stort sett ser bra ut når jeg ser utover parken her, sier Brunscoow.

- Vi har vært lite ute i det siste, og dette er vel første gangen siden det brøt ut, fortsetter han.

Samboeren sier de også revurderte situasjonen i det de skulle gå inn i parken.

- Så lenge det ikke er for mange ute, så tenker jeg at det går fint.

Hun er stort sett fornøyd med hvordan Oslo-borgerne overholder restriksjonene.

- Det kommer litt an på om folk skjønner alvoret eller ikke. Med de reglene som er satt, så tror jeg kanskje de restriksjonene som er nå holder. De fleste vi møter overholder det på en bra måte, og det er jo bra.

Hele Norges coronakart