- Viktig atomforsker drept i bombeattentat i Iran

Kan ha sammenheng med professordrapet som skjedde i januar.

 ETTER BOMBENE SOM DETONERTE : Politiet og TV-team står rundt en av bilene som ble skadet da to bomber eksploderte i den iranske hovedstaden Teheran i dag. Bilen atomkraftforsker Majid Shariari satt i ble en dødsfelle. Dette er et stillbilde fra Irans al Alam TV-sendinger i dag tidlig. Foto: Al Alam via REUTERS.
ETTER BOMBENE SOM DETONERTE : Politiet og TV-team står rundt en av bilene som ble skadet da to bomber eksploderte i den iranske hovedstaden Teheran i dag. Bilen atomkraftforsker Majid Shariari satt i ble en dødsfelle. Dette er et stillbilde fra Irans al Alam TV-sendinger i dag tidlig. Foto: Al Alam via REUTERS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge iranske medier ble minst én person drept i to målrettede bilbombeattentat i Teheran i dag.

Den drepte er ifølge statlig TV den framstående atomforskeren Majid Shariari som har forsket på atomkraft ved Shahid Beheshti-universitetet i Teheran.

Shariris kone, som satt i samme bil, skal ha overlevd, men er skadet.

Skadet skal også Atomfysiker-kollegaen Fereidoun Abbasi og hans kone være, som satt i den andre bilen som eksploderte.

Ingen tatt på seg skylda
Det Midtøsten baserte TV-selskapet Al Jazeeras' utsendte i Teheran, Alireza Ronaghi, forteller at man foreløpig vet lite om årsakene til attentatet.

Skylda legges på henholdsvis «sionistagenter» og USA, men ingen har foreløpig tatt på seg skylda for angrepet.

Mulig sammenheng med drap i januar
Ronaghi antyder imidlertid at dagens attentat kan ha sammenheng med drapet på en professorkollega av Shariari, professor Massoud Ali-Mohammadi, som skjedde 10. januar i år.

 PLANTET BOMBER : Her vises skadene som fulgte etter at en av de to plantede bombene detonerte i dag tidlig. Atomkraftprofessor Shariari ble drept, mens tre andre - hans kone, en kollega og kollegaens kone - ble skadet. Foto: Al Alam via REUTERS.
PLANTET BOMBER : Her vises skadene som fulgte etter at en av de to plantede bombene detonerte i dag tidlig. Atomkraftprofessor Shariari ble drept, mens tre andre - hans kone, en kollega og kollegaens kone - ble skadet. Foto: Al Alam via REUTERS. Vis mer

Begge attentatene har vært målrettede og har hatt akademikere som mål, og de ser ut til å ha blitt utført på samme måte.

Professor Ali-Mohammedi ble i januar drept av en bombe som var festet på en motorsykkel som stod utenfor hjemmet hans. Bomben skal ha blitt utløst med en fjernkontroll.

Denne gangen skal det ha vært angripere, også på motorsykler, som festet to bomber til vinduene på Shariari og kollegaenes biler da de var på vei til jobb i morges, skriver nyhetsbyrået AP.

Tilknyttet satlig atomprogram?
Som professor Shariari forsket også professor Ali-Mohammadi på atomkraft, og da sistnevnte ble drept i januar, ble det stilt spørsmål ved om nettopp Ali-Mohammadi hadde vært tilknyttet Irans statlige og omdiskuterte atomprogram.

Statlig media hevdet at han nettopp var det, og at han dermed støttet opp om regimet. Reformister i Iran, som opponerer mot sittende president Mahmoud Ahmadinejad og hans regime, forsvarte han riktignok som en av sine.

 BOMBESPLINTER : Skadet bil etter attentatforsøket i dag tidlig, mandag. Foto: Al Alam vie REUTERS.
BOMBESPLINTER : Skadet bil etter attentatforsøket i dag tidlig, mandag. Foto: Al Alam vie REUTERS. Vis mer

Uklart var det også den gangen som nå hvem som drepte professoren.

Som nå, etter drapet på Shariari, anklaget regimet i Teheran også i januar USA og Israel for å stå bak attentatet, den gangen på Ali-Mohammadi.

USA kom imidlertid raskt ut den gangen for å sla tilbake anklagene. Statsansatt talsmann, Mark Toner, sa det var «absurd» å i det hele tatt antyde at USA var innblandet overhodet.

Dagbladet.no kommer med mer.

 VOKTER ATOMPROGRAMMET SITT : Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Her holder han en tale under et besøk til uraniumplantasjen Natanz, som regnes for å være et iransk landemerke og som ligger 300 kilometer sør for hovedstaden Teheran. Arkivfoto: Atta Kenare/AFP.
VOKTER ATOMPROGRAMMET SITT : Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Her holder han en tale under et besøk til uraniumplantasjen Natanz, som regnes for å være et iransk landemerke og som ligger 300 kilometer sør for hovedstaden Teheran. Arkivfoto: Atta Kenare/AFP. Vis mer
 MELDER VIDERE : Det arabisk språklige TV-selskapet Al Alam meldte tidlig, og melder stadig videre, om bombeattentatet i Teheran. Foto: Al Alam via REUTERS.
MELDER VIDERE : Det arabisk språklige TV-selskapet Al Alam meldte tidlig, og melder stadig videre, om bombeattentatet i Teheran. Foto: Al Alam via REUTERS. Vis mer