Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Viktig avgjørelse for de skadde

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) vil utbetale tilleggserstatning i flere hundre saker etter en viktig dom i Høyesterett i dag.

MÅ BETALE UT MER: Direktør i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad, er forberedt på å punge ut mer i erstatning etter dommen i Høyesterett i dag. Foto: Asle Hansen / Dagbladet
MÅ BETALE UT MER: Direktør i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad, er forberedt på å punge ut mer i erstatning etter dommen i Høyesterett i dag. Foto: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag skrev Dagbladet at en viktig prinsippdom i Høyesterett medfører at forsikringsselskapene må utbetale 500 millioner kroner mer i året etter personskader.

Høyesterett bestemte i storkammer i dag at en Annelin Kreutzer (27), som ble 100 prosent ufør etter en trafikkulykke for sju år siden, skal ha ytterligere 966 000 kroner i erstatning enn det hun til nå har fått utbetalt.

Dette fordi rikets øverste dommere setter den såkalte kapitaliseringssrenta ned fra fem til fire prosent.

- Viktig avgjørelse Norsk pasientskadeerstatning (NPE) beregner og utbetaler erstatning i opp mot 1 700 pasientskadesaker i året, og er dermed en av de største aktørene innenfor personskadeoppgjør i Norge.

- Dette er en viktig avgjørelse for alle som fastsetter erstatning ved personskade og ikke minst for de skadelidte, sier direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad.  

En lavere kapitaliseringsrente vil føre til økte erstatningsutbetalinger for så vel forsikringsselskaper og statlige etater som NPE. Jørstad er ikke bekymret for den utviklingen.

- Det vi i NPE er opptatt av, er at erstatningssøkerne får dekket sitt reelle økonomiske tap, sier Jørstad.

Ny behandling NPE har fulgt nøye med på saken i Høyesterett og har allerede gjort foreløpige beregninger av hvilken økonomisk betydning denne dommen vil få for erstatningsutbetalingene fra NPE.

- I alle sakene vi har sluttbehandlet etter at det ble klart at Høyesterett ville se på kapitaliseringsrenten, har vi varslet at vi vil foreta en ny beregning av fremtidstap og menerstatning dersom Høyesterett setter ned renten. Så vidt jeg vet har også de store forsikringsselskapene som behandler f.eks. trafikkskader gjort det samme. Nå som renten er satt ned, starter vi umiddelbart med å følge opp disse sakene og beregne en tilleggserstatning ut fra ny rentesats. Det dreier seg om flere hundre saker og vil ta tid. Vi vil fortløpende tilskrive de berørte og ordne med utbetaling, sier Jørstad. 

Jørstad sier det er for tidlig å si nøyaktig hvor mye mer som vil bli utbetalt i erstatninger nå som renten er satt ned.

- Foreløpige vurderinger vi har gjort, viser at NPE nok vil utbetale mer i erstatninger neste år på grunn av denne endringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media