Viktig dom om Srebrenica ventes i Haag

Haag: Krigsforbryterdomstolen i Haag kommer i dag trolig til å avsi en prinsipielt viktig dom for folkemord under massakrene i Srebrenica i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom han blir funnet skyldig i folkemord, risikerer den tidligere generalen Radislav Krstic livstidsdom. FN-domstolen har hittil ikke dømt noen for folkemord, og heller ikke avsagt noen livstidsdom. Dommen ventes å bli kunngjort klokka 14.30 norsk tid.

Krstic er tiltalt for drap på nesten 8.000 muslimske gutter og menn etter at den FN-sikrede sonen i Srebrenica ble tatt av de bosniske serberne. Massakren regnes som den blodigste i Europa siden nazistenes grusomheter under annen verdenskrig.

Anklagerne har lagt ned påstand om livstidsdom for hvert av de åtte punktene som Krstic er tiltalt for, blant dem folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på Geneve-konvensjonen om krigføring.

Krstic, som var nestkommanderende under den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, sa seg ikke skyldig etter at han ble arrestert av NATO-tropper i desember 1998. Mladic og den bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic er fortsatt på frifot.

Krstic er en av de høyest rangerte militære som er stilt for domstolen. Den strengeste dommen som hittil er avsagt, var mot den bosnisk-kroatiske generalen Tihomir Blaskic, som fikk 45 år for forbrytelser mot menneskeheten.

I løpet av den 94 dager lange rettssaken ble det lagt fram utallige bevis for drap, halshogging og tortur etter at de bosnisk-serbiske styrkene tok Srebrenica.

En gruppe på 15.000 gutter over 12 år og menn forsøkte å flykte, men mange ble tatt og drept. De som ble, ble tatt til side, drept og begravd i massegraver da barna og kvinnene ble sendt bort i busser, mens noen ble halshogd på stedet.

Forsvaret krever at Krstic blir frikjent på grunnlag av at han ikke var ansvarlig for grusomhetene.

Folkemord er en vanskelig anklage å bevise. Folkemord innebærer med overlegg å utrydde, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe. To ganger har dommerne i Haag frikjent tiltalte for folkemord, mens en tredje tiltalt døde før saken kom opp til doms.

(NTB)