Viktig for irakere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt resolusjonen som støtter opp om Iraks nye interimregjering, og gir de utenlandske okkupasjonsstyrkene i landet ny internasjonal legitimitet. -  En stor seier for det irakiske folk, var reaksjonen fra president George W. Bush. I virkeligheten er det George W. Bush og Tony Blair som er seierherrene. Begge er presset på hjemmebane på grunn av kaoset i Irak. Nå kan de i talene sine slå fast at okkupasjonen går mot slutten, og at Irak har fått en midlertidig regjering med suverenitet, legitimert av FNs sikkerhetsråd. Vedtaket er også viktig bagasje for USA til avslutningen av G8-møtet, og det kommende NATO-toppmøtet.

Det internasjonale samfunnet tar gjennom vedtaket i FNs sikkerhetsråd et ansvar for Iraks framtid, på papiret. Motstanderne av Irak-krigen nikket sine ja i Sikkerhetsrådet, men de forpliktet seg ikke til å delta i opprydningen etter en mislykket okkupasjon de har vært motstandere av. På samme måte som Frankrike, Russland og Kina heller ikke forpliktet seg da de i fjor ga okkupasjonen legitimitet i Sikkerhetsrådet. Etter den resolusjonen sendte Norge soldater. Nå er USAs forventninger redusert til at flere koalisjonspartnere ikke skal trekke sine styrker tilbake fra Irak. Og hva resolusjonen vil bety for Irak og landets innbyggere, det er høyst uklart.

Det er utviklingen på bakken i Irak som avgjør landets framtid. Og situasjonen er like tragisk i dag som den var i går, da nye angrep tok livet av amerikanske soldater, representanter for Iraks nye myndighet og flere sivile. Teknisk sett er den nye irakiske regjeringen suveren, men den framstår neppe som suveren for irakere flest. Til det er den innsatte regjeringen, som i stor grad består av medlemmer fra det gamle forhatte Styringsrådet, altfor avhengig av utenlandske soldater. I tillegg har lederne for Iraks majoritetsbefolkning, sjiamuslimene, gjort det klart at de ikke vil akseptere viktige beslutninger fra en regjering som ikke er valgt. For å få kontroll med situasjonen i Irak er veien mot landets første frie valg avgjørende. Vedtaket i FNs sikkerhetsråd er en begynnelse på den veien, men lite mer.