Viktig for kvinnene

Millioner av velgere trosset Talibans trusler og møtte opp ved stemmelokalene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå håper afghanerne at dette vil markere slutten på flere tiår med voldelige konflikter.

Men det ble ingen fredelig dag i Afghanistan. I løpet av valgdagen ble minst 15 personer drept i voldshandlinger, inkludert en fransk kommandosoldat. Men de store enkeltangrepene, som Taliban hadde varslet, uteble.

Trolig høy deltakelse

Tall på valgdeltakelsen vil trolig være klare først mandag. Men tidlige beregninger gjort av uavhengige observatører tyder på at et stort antall velgere møtte fram. Rundt 12,4 millioner afghanere har registrert seg for å stemme ved valget på nasjonalforsamling og regionforsamlinger. Valget ble gjennomført under svært strenge sikkerhetstiltak. Til sammen 130.000 afghanske og utenlandske soldater og politifolk voktet de 6.000 valglokalene.

Viktig for kvinnene

Av de 2.775 kandidatene ved valget er 335 kvinnelige, noe som ses på som høyt for et land der kvinner lenge har vært utsatt for brutal undertrykking. Presidenten fortalte at et stort antall kvinner også stemte i flere av områdene som har vært hardes rammet av volden, inkludert det sørlige Kandahar – en tidligere høyborg for Taliban.

– Deres deltakelse i valget er et svært viktig skritt, erklærte Karzai.

Men ikke alt gikk slik det skulle: Ved et valglokale øst for hovedstaden Kabul, ga kvinner fra seg stemmesedlene, slik at menn kunne fylle de ut – uten av valgmyndighetenes tjenestemenn grep inn.

STORT OPPMØTE: Svært mange afghanere brukte stemmeretten sin i dag. Foto: REUTERS/Caren Firouz
STORT OPPMØTE: Svært mange afghanere brukte stemmeretten sin i dag. Foto: REUTERS/Caren Firouz Vis mer

ANB