- Viktig for meg at Breivik blir vurdert tilregnelig

Andrine (16) var den aller siste som ble drept på Utøya. Mamma Unni hadde håpet han husket drapet på dattera.

FØLGER DATTERENS MORDER: Unni Espeland Marcussen følger rettsaken mot Anders Behring Breivik fra Fredrikstad tingrett på storskjerm. Når retten snart skal behandle drapet på datteren Andrine Bakkene Espeland (16), drar hun til Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FØLGER DATTERENS MORDER: Unni Espeland Marcussen følger rettsaken mot Anders Behring Breivik fra Fredrikstad tingrett på storskjerm. Når retten snart skal behandle drapet på datteren Andrine Bakkene Espeland (16), drar hun til Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unni Espeland Marcussen tok betenkningstid før dette intervjuet med Dagbladet.

Hun falt ned på at hun synes det er viktig at en pårørendestemme blir synlig i media nå som alle øyne er rettet mot Oslo tingrett og rettssaken mot Anders Behring Breivik - massemorderen som stjal hennes datter Andrine Bakkene Espeland (16) og mange andres barn 22. juli i fjor.

- Jeg har fulgt med på saken, og har også vært en del dager i retten. Men jeg har kjent at det har gjort meg litt sliten. Jeg tok en pause mens retten behandlet det som skjedde i regjeringskvartalet, sier Unni Espeland Marcussen.

- Få menneskelige trekk Nå som Oslo tingrett skal behandle grusomhetene på Utøya, er hun tilbake igjen.

- Jeg vil få med meg i hvert fall en dag med obduksjonsrapporter. 11. mai skal det handle om Andrine. Det må vi være der for. Og så er det en del vitneforklaringer vi ønsker å få med oss.

Mora forteller at de har fått mange svar av å lese politirapporter og vitneavhør, men det var likevel noe helt annet å oppleve Anders Behring Breivik forklare seg i Oslo tingrett.

- Jeg sitter der og forstår de ordene han sier, men samtidig er det som om jeg ikke forstår. Han viser få menneskelige trekk, samtidig som han sier det var «grusomt». Jeg klarer ikke tro på ham. Det han sier er utenfor min tankeverden, og jeg undrer: Hva er det som gjør et menneske slik? Det virker sterkt inn på meg at han sitter der helt mimikkløs. Alt av følelser er borte, sier Espeland Marcussen.

PIKEROMMET ER TOMT: - Oppi alt dette skal man takle det som er sorg. Det blir skjøvet litt på, sier Unni Espeland Marcussen som mistet datteren Andrine (16) på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
PIKEROMMET ER TOMT: - Oppi alt dette skal man takle det som er sorg. Det blir skjøvet litt på, sier Unni Espeland Marcussen som mistet datteren Andrine (16) på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

Hun var tilstede i retten da Breivik fortalte om sin grusomme drapsferd på Utøya.

- Det gjorde meg trist at han ikke husket noe særlig fra sydspissen av øya, hvor Andrine ble drept. Jeg hadde ønsket at han hadde husket.

Ønsker Breivik dømt Unni Espeland Marcussen beskriver det som ekstremt energikrevende å være tilstede under massemorderens forklaring. Hun er glad for at det er mange etterlatte som har god kontakt og finner trøst og støtte i hverandre. Hun er ikke alene om å ha opplevd alle foreldres verste mareritt.

- Hadde Andrine dødd i en bilulykke eller av sykdom, kunne man forstått det. Det som skjedde er totalt meningsløst, sier Espeland Marcussen.

Hun sier at hun i forkant av rettssaken var spent på hvilke tanker hun ville gjøre seg om Anders Behring Breivik.

- Nå har jeg vært der og sett ham. Jeg må si at han fremdeles er en ikke-person for meg, sier Unni Espeland Marcussen.

Likevel er hun svært opptatt av utfallet av rettssaken.

DYPT SAVNET: Andrine Bakkene Espeland (16) var den aller siste som ble drept på Utøya. Foto: Privat
DYPT SAVNET: Andrine Bakkene Espeland (16) var den aller siste som ble drept på Utøya. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har tenkt mye på om han er tilregnelig eller ikke. Det er viktig for meg og andre etterlatte jeg er i kontakt med at han blir vurdert som tilregnelig. Han må bli stilt til ansvar for sine grusomme handlinger. Hvis han blir vurdert som utilregnelig, vil han ha krav på å bli vurdert relativt ofte. Det vil komme inn som et forstyrrende element, sier Unni Espeland Marcussen og utdyper:

- Jeg klarer ikke forestille meg at han lider av en psykose. Han virker så beregnende i det han har gjort, både i planleggingsfasen og i det han gjorde i regjeringskvartalet og på Utøya. Det er godt om han blir vurdert som tilregnelig, slik at ansvaret ikke blir skjøvet over på helsevesenet.

- Figur i et spill Unni Espeland Marcussen synes det er greit at Breivik har fått slippe til med en full forklaring i retten, og hun var forberedt på at gjerningsmannen ville få det største fokuset.

- Jeg ser på Breivik som en figur i et spill. Det inntrykket fikk jeg kort tid etter 22. juli, og slik er det fortsatt. Et eller annet må ha gått fryktelig galt på et tidspunkt i livet hans. Det er skremmende at han ikke ble fanget opp av systemet før han kunne gjennomføre noe slikt.

I SORG: Unni Espeland Marcussen følger med på rettssaken mot Anders Behring Breivik. Datteren Andrine Bakkene Espeland (16) ble massemorderens aller siste drapsoffer på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
I SORG: Unni Espeland Marcussen følger med på rettssaken mot Anders Behring Breivik. Datteren Andrine Bakkene Espeland (16) ble massemorderens aller siste drapsoffer på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer