Det sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet. Han var hvalfangstkommisjonær ved ambassaden i Washington da diskusjonen om norsk hvalfangst raste som verst. Han vet godt hva det betyr for Norges omdømme når dyrevernorganisasjoner, særlig i USA, engasjerer seg.
Uaktuelt å drepe
- Nå har jo Fiskeridepartementet gjort det klart at det ikke er aktuelt å avlive Keiko, men det er klart at å ta livet av en hval som har fått en identitet, og som er sett av millioner av mennesker, ville blitt møtt med reaksjoner, sier Klepsvik.
I USA har det så langt vært relativt få meldinger om Keikos norgesbesøk. CNN har hatt et oppslag om at forskere «Oppfordrer til å drepe «Free Willy»-stjernen», og The New York Times skriver at Keiko kanskje er blitt utstøtt av sine artsfrender. The Times i London slår fast at Keiko er «Lykkelig uvitende om at han er gjest i en nasjon av hvalmordere».
Få reaksjoner
Den norske ambassaden i Washington har foreløpig fått svært få reaksjoner på oppslag i amerikansk presse på hvalens ankomst til Norge. Etter at fiskeriministeren besluttet at å ta livet av Keiko er uaktuelt, har den norske ambassaden sendt ut en melding til generalkonsulatene i USA om hva man skal svare på henvendelser fra bekymrede amerikanere. Der heter det blant annet: «Det er med glede vi kan informere om at norske myndigheter ikke vil gjøre noe som kan skade Keiko. Keikos største utfordring er å bli i stand til selv å skaffe seg mat uten hjelp fra mennesker. Så lenge Keiko er i farvann under norsk jurisdiksjon er Norge ansvarlig. Dette ansvaret blir tatt meget alvorlig.»