Viktig for Norges navn og rykte

- Jeg er redd for at hvis norske myndigheter hadde gått inn for å skyte Keiko, så kunne det blitt en vanskelig sak for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet. Han var hvalfangstkommisjonær ved ambassaden i Washington da diskusjonen om norsk hvalfangst raste som verst. Han vet godt hva det betyr for Norges omdømme når dyrevernorganisasjoner, særlig i USA, engasjerer seg.

Uaktuelt å drepe

- Nå har jo Fiskeridepartementet gjort det klart at det ikke er aktuelt å avlive Keiko, men det er klart at å ta livet av en hval som har fått en identitet, og som er sett av millioner av mennesker, ville blitt møtt med reaksjoner, sier Klepsvik.

I USA har det så langt vært relativt få meldinger om Keikos norgesbesøk. CNN har hatt et oppslag om at forskere «Oppfordrer til å drepe «Free Willy»-stjernen», og The New York Times skriver at Keiko kanskje er blitt utstøtt av sine artsfrender. The Times i London slår fast at Keiko er «Lykkelig uvitende om at han er gjest i en nasjon av hvalmordere».

Få reaksjoner

Den norske ambassaden i Washington har foreløpig fått svært få reaksjoner på oppslag i amerikansk presse på hvalens ankomst til Norge. Etter at fiskeriministeren besluttet at å ta livet av Keiko er uaktuelt, har den norske ambassaden sendt ut en melding til generalkonsulatene i USA om hva man skal svare på henvendelser fra bekymrede amerikanere. Der heter det blant annet: «Det er med glede vi kan informere om at norske myndigheter ikke vil gjøre noe som kan skade Keiko. Keikos største utfordring er å bli i stand til selv å skaffe seg mat uten hjelp fra mennesker. Så lenge Keiko er i farvann under norsk jurisdiksjon er Norge ansvarlig. Dette ansvaret blir tatt meget alvorlig.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer