FINKJEMMER ÅSTEDET: Flere titalls kriminalteknikere og andre etterforskere gjennomgikk i går hver kvadratcentimeter av områdene der bombene lå utplassert på fortauet.Foto: Shannon Stapleton / REUTERS / NTB SCANPIX
FINKJEMMER ÅSTEDET: Flere titalls kriminalteknikere og andre etterforskere gjennomgikk i går hver kvadratcentimeter av områdene der bombene lå utplassert på fortauet.Foto: Shannon Stapleton / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

- Viktig framdrift i jakten på Boston-bomberen i kveld

FBI har gjort «betydningsfulle» funn, ifølge CNN. Tidligere i dag ble det kjent at politiet frykter «ensom ulv».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har nå et enormt press på seg for å finne den eller de som sto bak de to bombeeksplosjonene i Boston på mandag.

Ingen terrorgruppe har tatt på seg skylda og ingen andre meddelelser fra mulige gjerningsmenn har dukket opp i offentligheten.

Politiet har så langt ikke antydet at noe konkret miljø eller enkeltpersoner peker seg ut, og utad holder FBI muligheten åpen for både godt organiserte utenlandske terrornettverk og grupper eller enkeltpersoner i USA.

I 18.30-tida i kveld melder imidlertid CNN at etterforskerne kan ha gjort et gjennombrudd i etterforskningen.

- Det er gjort betydningsfull, substansiell framdrift i etterforskningen, sier en politikilde til tv-kanalen.

CNN har foreløpig ikke kommet med detaljer om det mulige gjennombruddet.

I Boston i går appellerte politiet  til enhver som nå drar koblinger mellom bombeangrepene og personer i bekjentskapskretsen.

- Noen vet hvem som gjorde dette, og - dette er viktig - personen som gjorde dette er noens venn, nabo, kollega eller slektning. Vi ber alle som har hørt noen snakke om maratonen, om datoen 15. april eller på annen måte indikert at han eller hun har utpekt seg dette arrangementet, om å ringe oss, sa etterforskningsleder Richard DesLauriers i FBI.

TRYKKOKER: Etterforskerne fant i går en rekke antatte bombedeler. Foto: Joint Terrorism Task Force of Boston / Reuters / NTB SCANPIX
TRYKKOKER: Etterforskerne fant i går en rekke antatte bombedeler. Foto: Joint Terrorism Task Force of Boston / Reuters / NTB SCANPIX Vis mer

Allerede mandag oppfordret også politiet alle som har tatt bilder eller gjort videoopptakk i kvartalene rundt åstedene på bombedagen om å sende alt materiale til etterforskerne.

- Ingen spor, ingen etterretning Politiet og FBI gikk tidlig ut og understreket at ingen myndigheter hadde fått noe forvarsel om et planlagt angrep eller at Boston maraton var utpekt som mål av kjente grupper.

I Norge kjenner alle konsekvensene av en frittstående terrorist som opererer utenfor sikkerhetstjenestenes radar. Overfor CNN bekrefter en kilde med innsyn i Boston-etterforskningen at FBI frykter at en «ensom ulv» kan stå bak - en person som har gjort alle forberedelser på egen hånd og kanskje aldri signalisert sine voldelige hensikter eller ekstreme synspunkter overfor andre.

- Det er det man bekymrer seg mest for. Ingen spor, ingen etterretning, sier kilden.

FBI er heller ikke ukjente med at enslige ekstremister har klart å unnslippe med bombeangrep i lang tid - for så å slå til igjen.

Det føderale politiet brukte hele atten år fra den første av pakkebombene til «Unabomberen» gikk av i 1978, til Ted Kaczynski var sirklet inn og pågrepet i ei avsidesliggende hytte i delstaten Montana i 1996, femten bomber seinere. Den antatt dyreste enkeltetterforskningen i FBI før 9/11 er ennå et traume for etaten.

Da sommer-OL i Atlanta i 1996 ble rystet av en bombe i olympiaparken i byen, ble to drept og 111 skadd, og langt flere liv ville gått tapt om ikke en sikkerhetsvakt hadde klart å evakuere mye av området.

I månedsvis famlet FBI i blinde, fram til to nye, mindre bombeangrep mot en abortklinikk og en nattklubb for lesbiske pekte mot den kristenkonservative homohateren og abortmotstanderen Eric Robert Rudolph. Han ble først pågrepet i 2003, av en tilfeldig politipatrulje.

Velkjent bombe Det er trolig svært lite etterforskerne kan lese ut av selve bombekonstruksjonen brukt i Boston, som er velkjent hos alle fra nysgjerrige ungdommer og hobbypyroteknikere verden over til ekstremister av alle avskygninger.

Bomber lagd med trykkokere er brukt i dødelige angrep en rekke ganger og svært populære hos terrorister. Det forseglede kjøkkenredskapet sammen med en enkel detonator kan bygge opp forbrenningen av lett tilgjengelige laveksplosiver som svartkrutt til en voldsom eksplosjon.

- TIDSINNSTILT: Bombene skal ha blitt utløst av enkle klokkeinnretninger.
- TIDSINNSTILT: Bombene skal ha blitt utløst av enkle klokkeinnretninger. Vis mer

Enkelte medier har i dag forsøkt å utpeke innretningen som en «al-Qaida-spesialitet». Men oppskrifter på trykkokerbomber har vært velkjente i over 40 år, i hvert fall siden beryktede The Anarchist?s Cookbook ble publisert i 1971 (før den fra 1990-tallet har blitt lastet ned av utallige internettbrukere).

Ingrediensene kan i USA enkelt anskaffes uten at myndighetene reagerer, og på YouTube ligger videoer av amerikanere som sprenger trykkokerbomber i ødemarka for moro skyld, påpeker blant andre Washington Post.

For ni år siden sendte USAs «antiterrordepartement» Departement of Homeland Security ut en spesifikk advarsel om trykkokerbomber i en rapport, etter at flere planlagte islamist-angrep med innretningen var blitt avslørt i både Frankrike, Nepal og India.

Rasister og islamister Én trykkkokerbombe-oppskrift ble i 2010 publisert i al-Qaidas mye omtalte engelskspråklige propagandamagasin Inspire, som blant annet oppfordret islamister til å gjøre enkle terrorangrep der de bor med midlene de har tilgjengelig der. Etter mye medieoppmerksomhet ble den aktuelle utgaven blant annet ble lastet opp på fildelingsservere der spredningen skal ha vært langt større enn målgruppen skulle tilsi.

Minst én nynazistlignede «hvit makt»-gruppe i USA har åpent anbefalt denne versjonen av oppskriften til sine støttespillere, ifølge Time.com.

Tom Fuentes, tidligere visedirektør i FBI, mener at de mange «ekspertene» som nå spekulerer om mulige gjerningsmenn basert på bombetypen, har lite å fare med.

- Om erfaringen og ekspertisen din er på terrorisme i Midt-Østen, har dette signaturen til al-Qaida eller en annen gruppe der. Er erfaringen din  fra bombeangrep innenlands, har dette signaturen til en innenlands terrorist som Eric Rudolph fra sommer-OL-bombingene i Atlanta i 1996, sier Fuentes til CNN.

VIKTIGE SPOR:Politiet håper å kunne spore noen av bombedelene tilbake til et salgssted eller en bestemt kjøper, men det er i beste fall en svært omfattende etterforskningsoppgave.
VIKTIGE SPOR:Politiet håper å kunne spore noen av bombedelene tilbake til et salgssted eller en bestemt kjøper, men det er i beste fall en svært omfattende etterforskningsoppgave. Vis mer