Viktig havaribevis funnet

En avbrukket klo fra ankeret til havaristen «Full City» ble i ettermiddag hentet opp fra 24 meters dyp av dykkere fra minedykkerkommandoen i Bergen.

Kloa som brakk av fra ankeret til Full City sammen med Fenrik Mats Hammergård og Seksjonssjef Sjøfart William J. Bertheussen i Statens Havarikommisjon. Foto: Per Flåthe
Kloa som brakk av fra ankeret til Full City sammen med Fenrik Mats Hammergård og Seksjonssjef Sjøfart William J. Bertheussen i Statens Havarikommisjon. Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet.no): - Dette her er et viktig bevis, og bekrefter at ankeret ble skadet i forbindelse med havariet. Samt at det kan være med å danne et bilde av det korrekte hendelsesforløpet, forteller seksjonssjef William J. Bertheussen, fra Statens Havarikommisjon for Transport.

-Hvor vanlig er det at ei ankerklo brekker av?

-Det er høyst uvanlig at anker brekker. Denne kloa kan føre til at metallurgene kan forklare bruddet. Hvor lang tid det vil ta, vet jeg ikke, sier Bertheussen.

Vanskelige dykk
Fenrik Mats Hammergård er lagleder for de fem dykkerne som siden lørdag har søkt etter delene fra det ødelagte ankeret ute på ankringsplassen utenfor havaristedet på Såstein. Han forteller om vanskelige dykk.

-Vi har hatt vanskelige forhold. Posisjonen vi fikk oppgitt var diffus. I begynnelsen gjorde også fire meter bølger og olje i vannet det vrient, forteller Mats Hammergård.

24 meter
Fenriken legger til at en del av forholdene bedret seg.

Men også dykk som strakk seg fra 14 til 40 meter var med på å gjøre jobben vanskelig.

Hammergård sier at ankeret ble funnet på 24 meters dyp.

Dykkerne fulgte furer i bunnen i søket etter den savna ankerkloa. I dag ble funnet gjort. Til stor glede for alle parter, som nå har noe mer håndfast av beviser å forholde seg til.

Foto: Per Flåthe
Foto: Per Flåthe Vis mer