Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Viktig ikke å fjerne det muslimske i historien om 22. juli

Derfor besøkte AUF-leder Eskil Pedersen en moské for første gang.

HYLLET DET FLERKULTURELLE: AUF-leder Eskil Pedersen talte fredag på moskeen Islamic Cultural Center i forbindelse med ett-års markeringen til 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HYLLET DET FLERKULTURELLE: AUF-leder Eskil Pedersen talte fredag på moskeen Islamic Cultural Center i forbindelse med ett-års markeringen til 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag besøkte AUF-lederen moskeen Islamic Cultural Centre (ICC) i Oslo. Her holdt han en kort tale til dem som var samlet til fredagsbønn, og møtte med muslimske ungdommer. 

 - Mange av de berørte av 22 juli, mange av dem som var på øya, og en del av de som ble drept, hadde flerkulturell bakgrunn og tilhørte blant annet Islam, og da syns jeg det er viktig at vi ikke fjerner det fra historen om 22. juli, sier Pedersen til Dagbladet. 

Kristen sorg-automatikk Da Likestillings- og diskrimineringsombudets brukerutvalg - som består av 14 organisasjoner som jobber mot diskriminering - møttes for å oppsummere erfaringene etter 22. juli tidligere i sommer, pekte de nettopp på kristendommens dominerende plass i sorgarbeidet. I møtereferatet heter det:   

«Kirken og prestene strakk seg langt for å tilrettelegge sin omsorg for dem som ikke hadde et kristent ståsted. Samtidig synliggjorde arbeidet automatikken (nettopp med en kristen tilnærming) i sorgarbeidet og minnemarkeringer. Her trengs en plan og en strategi som kan inkludere dem som ikke fikk et likeverdig tilbud.»

På søndag er det bare ett religiøst arrangement utenfor Den norske kirke som får deltakelse av regjeringen. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) deltar ved en seremoni i hindu-tempelet Sanatan Mandir Sabha i Asker. Kulturdepartementet opplyser til Dagbladet at dette er det eneste religiøse arrangementet regjeringen er blitt invitert til, utover kirkens minnegudstjenester.

- Angrep på hele Norge Budskapet AUF-lederen framførte for muslimene, som i dag samles til første dag av ramadan, var at 22. juli-terroren var et angrep på hele det flerkulturelle Norge: 

- Mange søkte til kirken i fjor sommer, og det offentlige Norge vil avholde en gudstjeneste i domkirka på søndag. Men for mange av de berørte og etterlatte, særlig her i Oslo, er moskeen stedet for å finne trøst, forklaring og håp. Derfor er det godt og naturlig å være med dere i dag, sa han i talen.  

- Dette var jo et veldig direkte angrep på det flerkulturelle Norge. Det er jo det som ligger bak hele terrorangrepet og ideologien til gjerningsmannen. Og det at vi uredd fortsetter å stå opp mot det hatet, rasismen og ekstremismen, er helt riktig å gjøre også i forbindelse med ettårsmarkeringen, utdyper han overfor Dagbladet.

- Tror du 22. juli har gjort Norge mer tolerant?

- Jeg vet ikke om noe som har gått i feil retning, så kan vi alltid spørre oss om vi har kommet langt nok, svarer Pedersen.  

- Må lære av det vonde AUF-lederen vil nødig trekke bastante konklusjoner etter bare ett år, men tilbakemeldingene han får tyder på at flere har fått en enda større grunnleggende aksept for det flerkulturelle samfunnet, forteller han: 

- Det tror jeg flere kjenner på. Jeg tror også flere har fått utfordret de holdningene og tankene de hadde før 22. juli. Nå vet vi hva en sånn ideologi og galskap kan føre til. Dessuten har jeg sett flere meningsmålinger, sist for noen uker siden, som viser at det er flere nordmenn enn noen gang før som mener at innvandring beriker landet vårt. Og færre en noen gang tidligere som mener det motsatte.  

- Jeg blir rørt av slike meningsmålinger. For de viser at folk har reflektert rundt 22. juli. For det må vi, legger han til.         

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media