- Viktig IS-leder drept i nye angrep

Den islamske staten (IS) rammes hardt av luftangrepene, ifølge USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte i natt nye bombeangrep mot ekstremistene i Den islamske staten (IS) i Syria.

Samtidig har det kommet meldinger om at en leder i IS ble drept i et av angrepene før helga, ifølge en opposisjonsgruppe.

Gruppa Syrian Observatory for Human Rights opplyser at et kampfly skjøt mot to menn som forlot et hovedkvarter på motorsykkel, ifølge NTB.

- En av mennene var en viktig IS-leder, sier leder for opposisjonsgruppen, Rami Abdulrahman, uten å gi flere detaljer om mannen.

- Rammes hardt USAs forsvarssjef Martin Dempsey uttalte i natt at IS rammes hardt av angrepene. Dempsey sier til BBC at en politisk løsning er nødvendig i tillegg til en kampanje på bakken, og anslår at det er behov for 15 000 soldater fra Syrias moderate oposisjon i en bakkestyrke i Syria.

Det har foreløpig ikke kommet opplysninger om hvor angrepene i natt fant sted eller om antallet fly som deltok i operasjonen.

- Jeg kan bekrefte at amerikanske luftangrep er i gang i Syria, sier en kilde, som legger til at angrepene mot Irak og Syria nå pågår nesten kontinuerlig.

USAs forsvarssjef Chuck Hagel opplyste i går at kampfly fra USA og arabiske koalisjonsland har gjennomført over 40 angrep mot områdene i Syria som er under IS-kontroll. Det gjelder blant annet oljeraffinerier, som terrorgruppen har erobret.

- Kombinert med våre pågående militæraksjon i Irak, vil disse angrepene bidra til å frata IS muligheten til å bevege seg fritt og vanskeliggjøre evnen til å planlegge og utføre sine angrep, sa Hagel videre.

-Øker risikoen Antallet europeere som har sluttet seg til Den islamske stat har nå passert 3000, opp fra 2000 tidligere i år, ifølge EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove.

Han mener de store luftangrepene mot jihadistene i Irak og Syria øker risikoen for voldelige angrep mot Europa.

- Det var helt tydelig med franskmennene. Søndag sa ISIL at de ville gjengjelde angrepene fra koalisjonen. Så ble en franskmann kidnappet og halshogget i Algerie. Så de gjorde det de truet med, sier Gilles de Kerchove i et intervju med BBC.

Varsler hevn Med USA i spissen har nesten 200 luftangrep blitt utført i Irak og Syria den siste måneden. Da franskmennene hadde utført sitt første angrep, sendte Den islamske stat ut et lydklipp hvor de truet med terrorangrep mot Vesten.

Talsmannen Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på amerikanere, europeere, australiere og borgere fra «alle land i den nye alliansen mot Den islamske stat», spesielt «skitne franskmenn».

Frykter angrep i Norge Radikaliserte nordmenn og konvertitter i Syria utgjør en av de største truslene mot Norge i dag, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De reiser ned, mange uten militær erfaring i det hele tatt, og blir krigere i en av verdens mest destabiliserte og kaotiske områder.

Plutselig er tortur, drap og korsfestelser en del av hverdagen. PST frykter at nordmenn som kommer tilbake etter opphold i disse områdene, kan utgjøre en trussel.

Minst 60 nordmenn har reist til Syria og Irak - 15 er hittil i år siktet for terror.

I tillegg har Norge blitt et utpekt terrormål for islamister, ved å delta i krigene i Irak og Afghanistan, og nå ved å være med i alliansen mot Den islamske stat.

FØR OG ETTER: Bildene, som ble frigitt av det amerikanske forsvarsdepartementet den 25. september viser ødeleggelser amerikanske luftangrep har hatt på et oljeraffineri i Syria. USAs forsvarssjef Chuck Hagel opplyste i går at kampfly fra USA og arabiske koalisjonsland har gjennomført over 40 angrep mot områdene i Syria som er under IS-kontroll, og at det gjelder blant annet oljeraffinerier, som terrorgruppen har erobret. Foto: US. Department of Defense/Reuters/Scanpix
FØR OG ETTER: Bildene, som ble frigitt av det amerikanske forsvarsdepartementet den 25. september viser ødeleggelser amerikanske luftangrep har hatt på et oljeraffineri i Syria. USAs forsvarssjef Chuck Hagel opplyste i går at kampfly fra USA og arabiske koalisjonsland har gjennomført over 40 angrep mot områdene i Syria som er under IS-kontroll, og at det gjelder blant annet oljeraffinerier, som terrorgruppen har erobret. Foto: US. Department of Defense/Reuters/Scanpix Vis mer

Norge skal i første omgang sende «om lag fem» stabsoffiserer til USA for planlegging, før de vil reise til et regionalt hovedkvarter.

Britiske kampfly Det britiske parlamentet ga i går sin støtte til å sette seks kampfly inn i angrepene mot IS i Irak. Regjeringen i Danmark vil også bidra med sju F-16-fly, men den endelige beslutningen må tas av de folkevalgte, melder NTB.

Seks britiske Tornado GR4-maskiner som i dag står stand by i Kypros skal settes inn i den amerikanskledede militæroperasjonen i Irak.

Storbritannias folkevalgte trådte sammen i går til et ekstraordinært møte for å debattere deltakelse. Som ventet ble forslaget vedtatt med stort flertall av parlamentsmedlemmene.

- Dette kommer til å bli et oppdrag som ikke vil ta måneder, men år. Men jeg mener vi må forberede oss på en slik forpliktelse, sa statsminister David Cameron under debatten før avstemmingen i parlamentet.

Les også:
DE NORSKE NAV-TERRORISTENE

Bildene som avslører islamistenes indre liv

Nå vil de fryktede IS-lederne gå under jorda

HEVNANGREP: Ei islamistisk gruppe tilknyttet Den islamske stat (IS) offentliggjorde onsdag en video som skal vise henrettelsen av franskmannen Herve Gourdel (55), melder nyhetsbyrået AFP. Foto: Reuters / Scanpix
HEVNANGREP: Ei islamistisk gruppe tilknyttet Den islamske stat (IS) offentliggjorde onsdag en video som skal vise henrettelsen av franskmannen Herve Gourdel (55), melder nyhetsbyrået AFP. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer