Viktig Jahre-dom i Agder lagmannsrett

I en dom i Agder lagmannsrett slår retten fast at skipsreder Anders Jahre var eieren av utenlandsformuen i det Panama-registrerte selskapet Continental Trust Company.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er den første i oppgjøret mellom Anders Jahres dødsbo og Thorleif Monsens etterkommere der det blir slått fast at Jahre var rettmessig eier av utenlandsformuen.

Agder lagmannsrett fastslo enstemmig at Thorleif Monsen aldri var eier av utenlandsformuen, men kun opptrådte som stråmann for Sandefjord-rederen, som retten har funnet bevist var den reelle eier av Continental Trust Company. Jahres formue ble senere flyttet og overført til flere forskjellige stiftelser.

Etter Jahres død i 1982 skal Monsen ha overført Jahres formue til sin egen stiftelse, Aall Foundation, som nå blir kontrollert av Thorleifs Monsens sønn, Mads Erik Monsen, gjennom selskapet Forrester Maritime Ltd.

Lagmannsretten mener også at dødsboet har rett til å bli registrert som reell eier av 18,55 prosent av aksjene i Sandefjord-rederiet Bulls Tankrederi AS.

Torsdag inngikk Anders Jahres dødsbo, representert ved advokatfirmaet BA-HR, forlik i en annen sak mot Bridge Trust Company på Cayman-øyene. Dette selskapet forvalter midlene i Aall Foundation. Forliket innebærer at dødsboet vil motta 260 millioner kroner fra stiftelsen.

(NTB)