NULLTOLERANSE:  Biskop Ingeborg Midttømme (t.v.)i Møre bispedømme kjenner ikke til den aktuelle saken, men sier hun er fornøyd med at arbeidsgiver har valgt å midlertidig suspendere vedkommende fra stillingen. Dette bildet er tatt etter etter et prestemøte i Bodø i 2004.  
Foto: Bjørn Erik Olsen/Dagbladet
NULLTOLERANSE: Biskop Ingeborg Midttømme (t.v.)i Møre bispedømme kjenner ikke til den aktuelle saken, men sier hun er fornøyd med at arbeidsgiver har valgt å midlertidig suspendere vedkommende fra stillingen. Dette bildet er tatt etter etter et prestemøte i Bodø i 2004. Foto: Bjørn Erik Olsen/DagbladetVis mer

- Viktig med åpenhet om overgrepssaker i kirken

Kirketjener siktet for voldtekt og overgrep mot mindreårig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har siktet en kirketjener for to tilfeller av seksuelle overgrep.

- Jeg kan bekrefte at det dreier seg om vårt politidistrikt. Vedkommende er siktet for ett tilfelle av voldtekt og ett tilfelle av seksuell handling mot barn under 16 år, sier politijurist Laura Havdal ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Mannen ble pågrepet i sitt eget hjem den 1. desember i fjor. Han erkjenner ikke straffskyld for forholdene, og siktelsen er utelukkende basert på de to fornærmedes forklaring.

Kirketjeneren er ikke framstilt for varetektsfengsling, og etter det Dagbladet erfarer skal han ha blitt løslatt like etter avhør.  Politiet har tatt beslag i pc-utstyr, men dette er foreløpig ikke analysert.

Skal ha vært i kirka på julaften Politiet holdt pågripelsen hemmelig fram til TV 2 publiserte saken mandag ettermiddag. Men kirkevergen i kirketjenerens menighet bekrefter overfor Dagbladet at mannen som er under etterforskning tilhører vedkommendes prestegjeld.

- Er den siktede tatt ut av tjeneste?

- Ja, etter råd fra politiet er han det, sier kirkevergen.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal kirketjeneren ha blitt observert i kirka på julaften, over tre og en halv uke etter at han først ble pågrepet.

- Var du klar over at han var i kirka, og synes du det kan være uheldig med tanke på at også de fornærmede kunne være til stede?

- Vi kan ikke nekte noen å gå i kirka, selv om de er siktet. Jeg kjenner ikke til det, og han var i så fall ikke på jobb, sier kirkevergen til Dagbladet.

- Viktig med åpenhet Ifølge TV 2s opplysninger skal overgrepene ha skjedd i kirka, men det vil ikke politiet kommentere overfor Dagbladet.

Biskop Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme sier til Dagbladet at hun ikke har kjennskap til saken.

- Siden kirketjeneren ikke er vigslet, er det ikke bispedømmet som er arbeidsgiver. Retningslinjene for hvordan bispedømmer skal opptre tilsier at det kun er arbeidsgiver som blir informert i første omgang, for at færrest mulig personer har kjennskap til saken mens den er under etterforskning, sier Midttømme.

- Men jeg er tilfreds med er at arbeidsgiver har tatt vedkommende ut av stillingen, legger hun til.

- Nulltoleranse Biskopen mener det er viktig med åpenhet i overgrepssaker som omfatter kirkelige ansatte.

- Det er forferdelig trist når sånne ting skjer. Vi vet jo at det forekommer. Det er viktig at alle blir klar over at det er nulltoleranse i kirken for overgrep, og at andre som har denne typen erfaringer vet at de kan henvende seg til kirkelige ledere og vite at saken blir tatt på alvor. Det er det gode ved at vi får oppmerksomhet rundt det, sier Midttømme.

Samtidig advarer hun mot å identifisere stedet der kirketjeneren har sitt virke.

- Det vil belaste de som har gått til en anmeldelse, og føre til at unge mennesker blir redde for å anmelde slike forhold. Etterforskningen tar tid, og det må den nødvendigvis gjøre. Det er krevende å stå i det presset, sier Midttømme.